Звернення адміністрації Національного медичного університету імені О.О. Богомольця

26.09.2018

Шановні працівники Університету!

Дозвольте, в першу чергу, привітати Вас з початком навчального року та побажати здоров’я Вам та Вашим родинам, успіхів в роботі нашого Університету та процвітання нашої незалежної Держави. Хочемо подякувати Вам, що не зважаючи на складний період в роботі нашого Університету, ви чесно і самовіддано виконуєте свій громадянський обов’язок з навчання майбутніх лікарів.

Хочемо поінформувати Вас, спираючись на законодавчі документи, про події, які мають місце в НМУ імені О.О. Богомольця. Після призначення в. о. ректора Науменка О.М. (наказ МОЗ України № 1639 від 07.09.2018 року), 10.09.2019 р. було оголошено наказ про звільнення його з посади проректора з науково-педагогічної, лікувальної роботи та післядипломної освіти без погодження з МОЗ України. О.М. Науменко обраний на посаду проректора Вченою Радою Університету, яка в червні 2018 року одностайно схвалила звіт про виконання лікувально-консультативної роботи в НМУ імені О.О. Богомольця. Починаючи з 10.09.2018 року О.М. Науменко, зареєструвавши наказ про своє призначення в канцелярії Університету, не зміг приступити до виконання обов’язків ректора, оскільки робота відділу кадрів та канцелярії щодо реєстрації наказу про виконання обов’язків ректора була заблокованою (подані відповідні заяви до Шевченківської поліції м. Києва). 11.09.2018 року охорона адмінкорпусу не пропустила його до адмінбудівлі, мотивуючи це тим, що він звільнений з посади проректора Університету.

Подальші події, починаючи з 14.09.2018 року, коли команда екс-ректорки інформувала про блокування адмінбудівлі на бульв. Шевченка, 13 поліцією Шевченківського району, розвивались за зовсім іншим сценарієм, зовсім протилежним інформації, яку Вам надавали. З 9.00 вхідні двері ректорату були зачинені зсередини, всередині в приміщеннях було вимкнено світло, а на дверях було вивішене оголошення про закриття ректорату з технічних причин, а працівникам рекомендовано організувати свою роботу в приміщеннях на пр. Перемоги,34. У зв’язку з тим, що виконувач обовязків ректора не зміг потрапити на своє робоче місце, МОЗ звернувся до поліції Шевченківського району щодо розблокування роботи адмінкорпусу Університету. Після 11.00 в супроводі поліції виконувач обовязків ректора зміг потрапити в приміщення ректорату, де спокійно в холі знаходились проректори Никитюк О.А., Цехмістер Я.В. і зав. кафедрою Мішалов В.Г. з начальниками відділів, декількома колишніми студентами та іншими особами. Як з’ясувалося пізніше, «технічними причинами» відсутності світла в приміщеннях ректорату було навмисне пошкодження електрощитової в підвальному приміщенні, що зафіксовано слідчо-оперативною групою поліції на відеокамеру. Також в цей день Шевченківським УП ГУНП України в м. Києві проводились слідчі дії в рамках кримінального провадження щодо вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 341, 353, 356 та 357 ККУ: на відеокамеру було зафіксовано відкриття приміщень ректорату, та відсутність в установлених місцях документації, оригіналів статутних документів та печатки НМУ.

З 17.09.2018 року по 28.09.2018 року начальники структурних підрозділів та переважна більшість співробітників ректорату так і не з’явились на своїх робочих місцях, про що кожного дня створювались відповідні комісійні акти їх відсутності.

З 19.09.2018 року по 27.09.2018 року в Університеті в приміщеннях адмінкорпусу на бульварі Шевченка, 13 працювала комісія МОЗ України (наказ № 96-Адм від 18.09.2018 року) для проведення комісійної перевірки фінансово-господарської діяльності, додержання статуту, контролю за ефективним використанням та збереженням державного майна НМУ імені О.О. Богомольця за період з 01 жовтня 2015 року по 18 вересня 2018 року. Але робота комісії блокувалась наказами екс-ректорки та її підлеглих шляхом ненадання документації для перевірки та відсутністю керівників та співробітників структурних підрозділів на робочих місцях за адресою бульвар Шевченка, 13. Комісія виявила, що у приміщенні ректорату НМУ відсутні документи, які регулюють роботу закладу, – оригінал Статуту університету, оригінал та копії ліцензій на провадження освітньої діяльності, оригінал та копії сертифікатів на акредитацію, правила внутрішнього трудового розпорядку, документація стосовно захисту персональних даних працівників університету, накази про призначення, звільнення, переведення та відпустки, накази про встановлення надбавок та премій співробітникам, бюджетні запити та розрахунки до бюджетних коштів, річний план закупівель, протоколи засідань тендерного комітету – загалом відсутні більше трьох десятків ключових документів. Наразі їх місцезнаходження невідоме. Однак відсутність цієї документації фактично унеможливлює функціонування університету, господарську діяльність, у тому числі освітню. До комісії надходили численні повідомлення від співробітників, викладачів та студентів про те, що потрібні для роботи комісії документи зникають, або не надаються комісії за прямими вказівками Катерини Амосової та її прибічників – Володимира Мішалова, Олександра Никитюка та Ярослава Цехмістера. Також екс-керівництво погрожує кримінальною відповідальністю тим співробітникам та викладачам університету, які погоджуються співпрацювати із членами комісії МОЗ України, а також визнаним МОЗ України в.о. ректора університету.

Але ми надіємось, що мудрий і прекрасний колектив Університету правильно розставить акценти в ситуації, що склалася і прийме правильне рішення щодо легітимності керівництва НМУ імені О.О. Богомольця, як провідного державного закладу вищої медичної освіти.

З глибокою повагою,

Адміністрація Університету