(УКР) ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З РАКОМ

04.02.2014
4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби з раком
Всесвітній день боротьби проти раку, проголошений Міжнародним союзом з боротьби з онкологічними захворюваннями, відзначається щорічно 4 лютого. Мета цього дня в усьому світі – це підвищення обізнаності людей про рак як один із найстрашніших і згубних захворювань нашої сучасної цивілізації. Залучаючи увагу до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання, можна домогтися гарних результатів, а в деяких випадках і повного одужання.
Всесвітній день боротьби з раком – 4 лютого 2014 року проходить під девізом: «Розвіяти міфи»
В цьому році увага знову зосереджується на п’ятому завданні Світової Декларації проти раку – розвіюванні хибних уявлень та міркувань щодо хвороби:
Міф 1: «Ми не потребуємо розмов про рак». Насправді, розмови про тяжку хворобу можуть бути неприємними, але знання в змозі допомогти попередити захворювання як окремої людини, так і поліпшити ситуацію в суспільстві.
Міф 2: «Рак – підступна хвороба, яка застає людину зненацька, без будь-яких симптомів». Завжди є ранні прояви хвороби, важливо не пропустити їх. Раннє виявлення має беззаперечні переваги.
Міф 3: «Ніщо не може відвернути хворобу, це вирок». Багато залежить від самої людини і суспільства. Третину випадків раку можливо попередити, а при виявленні хвороби на ранній стадії до 40% хворих можливо вилікувати.
Міф 4: «Неможливо запобігти стражданням, пов’язаним з раком». Люди мають однакові права знати про ефективні методи профілактики та лікування захворювання, отримувати послуги, які запобігають стражданням і болю.
Щороку в світі виявляється 12 млн. осіб, які вперше захворіли на рак. Близько 7 млн. – помирають від хвороби. Україна відрізняється високим рівнем захворюваності і входить до першої десятки країн світу щодо цього показника, маючи 160 тис. захворілих на рік. 90 тис. хворих щорічно помирають, 40% з них – в перший рік після виявлення (дорокова летальність) через пізню діагностику.
Медики та експерти в галузі громадського здоров’я зазначають, що більше 40 % захворювань на рак можна запобігти. На виникнення раку, в першу чергу, впливають фактори зовнішнього середовища та вживання в їжу продуктів, що містять канцерогени (35%), на другому місці – вживання тютюнових виробів (30%). Результати численних епідеміологічних досліджень доводять, що у тютюнових виробах та сигаретному димі містяться понад 70 агресивних канцерогенів, які є причиною онкологічних захворювань: раку легенів (90%), порожнини рота і гортані (80%), підшлункової залози, сечового міхура тощо.
Україна входить до першої десятки країн світу за рівнем захворюваності і смертності від раку, щороку діагностуючи 160 тис. нових випадків. Майже 90 тис. українців щорічно помирають від раку, 40% з яких – в перший рік після виявлення. Рак є причиною 15% смертей в Україні, поступаючись за цим показником лише серцево-судинним захворюванням. Рак легенів – одне з найпоширеніших онкологічних захворювань: щороку в Україні реєструється близько 20 тисяч нових випадків, і 80 % хворих – активні курці. Доведено, що у курців ризик розвитку раку в 30 разів вищий, ніж у тих, хто не має цієї шкідливої звички.
Експерти ВООЗ вважають, що можна врятувати більше життів, якщо національні уряди активніше впроваджуватимуть політику «звільнення від тютюнового диму» та забезпечать суттєве підвищення податків на тютюнові вироби. Це допоможе не лише успішніше боротись з захворюваннями, спричиненими курінням, а й отримати додаткові кошти до державних бюджетів, які надалі можна буде використати на програми з покращення громадського здоров'я, в тому числі і на боротьбу з раком.
У рамках зазначеної події на факультетах та клінічних кафедрах Університету відбулися круглі столи, семінари та тематичні фотовиставки.