Адміністрація НМУ імені О.О. Богомольця проаналізувала стан епідеміологічної ситуації в Університеті щодо захворюваності на кір та грип та запропонувала профілактичні заходи

19.12.2018

Адміністрація НМУ імені О.О. Богомольця під керівництвом проректора з науково-педагогічної і лікувальної роботі професора Науменка О.М. провела аналіз стану епідеміологічної ситуації в Університеті стосовно захворюваності на кір та грип та запропонувала профілактичні заходи. Пропонуємо ознайомитися із порадами щодо запобігання захворюваності на кір доцента кафедри дитячих інфекційних хвороб  НМУ імені Богомольця Палатної Л.О., яка розповіла про ситуацію в Україні із захворюваністю на цю хворобу, лікування та профілактику на порталі «Голос ua»

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ,з початку року в Україні на кір захворіли 44 386 людей(16 593 дорослих та 27 793 дитини).

  • Кір – гостре висококонтагіозне вірусне захворювання, яке має циклічний перебіг,  характеризується гарячкою, катаральними проявами – кашлем, нежитттю, кон’юнктивитом, енантемою на слизових оболонках а також плямисто-папульозним висипом на шкірі.
  • Збудник –термолабільний вірус, який належить до родини параміксовірусів;
  • Сприйнятливість населення до кору: майже абсолютна(98-99%);
  • Інкубаційний період: 7 – 17 днів ( при введенні гамма-глобуліну -21 день);
  • Механізм передачі: повітряно – крапельний;
  • Джерело інфекції: хвора на кір доросла людина або дитина, яка заразна з кінця інкубаційного періоду (останні 2 дні),весь катаральний період- (4 -6 днів)  та перші 4 дні періоду висипання( при розвитку пневмонії-10 днів)

Захворювання починається гостро, з підвищення температури тіла, катару верхніх дихальних шляхів, який є обов’язковим симптомом кору і передує появі висипки на шкірі, для якого характерна класична тріада: кон’юнктивіт, кашель та нежить. Катаральний період може тривати 4-5-6 днів. Патогномонічний признак кору- плями Філатова-Коплика (білуваті висипання, які нагадують манку), з’являються в катаральному періоді кору на слизовій оболонці щік, яснах, губах, також характерною є корова енантема на м’якому та твердому піднебінні.

Висипка при кору з’являється на 4-5 день хвороби( можливі коливання від 3 до 6 днів),плямисто-папульозна, на незмінному фоні шкіри, яка може зливатися.

Характерним для кору є подальше підвищення температури тіла  (друга хвиля ) після появи висипки.

Корова висипка має характерну етапність:1 –й день-на обличчі,2-й день-на тулубі і плечах, 3-й день- на нижніх кінцівках і передпліччях.

Після зникнення висипки залишається пігментація до 3 тижнів.

 Імунітет  після перенесеної хвороби: напружений стійкий, пожиттєвий

ПРОФІЛАКТИКА КОРУ:

  1. Ізоляція хворих до 5-го дня після появи висипки
  2. Виявлення неімунних контактних осіб (особи, що спілкувалися з хворим за 2 дні до появи клінічних симптомів) та медичне спостереження за ними протягом 21 дня;
  • Визначення вакцинального статусу контактних осіб;
  • Проведення профілактичних щеплень (екстрена активна імунопрофілактика)- у перші 72 години з моменту контакту з   хворим на кір дітям старшим 1 року та дорослим особам до 30 років, які не хворіли на кір та не були щеплені відповідно до Календаря щеплення, живою атенуйованою коровою вакциною, та екстрена пасивна імунопрофілактика нормальним людським імуноглобуліном протягом перших 6 днів після контакту особам, не щепленим проти кору, у яких є протипокази до вакцинації(діти з імунодефіцитом, ВІЛ-інфіковані, особи, які отримують хіміо-або радіотерапію, хворі на туберкульоз).
  • Вологе прибирання з використанням дезінфікуючих засобів у приміщеннях, ультрафіолетове опромінення, знезараження іграшок, столового посуду, постільної білизни, рушників, а також протяжне провітрювання приміщень;
  • Відсторонення не щеплених проти кору контактних дітей від відвідування дитячих організованих колективів з 8-го по 17-й день з моменту контакту;
  • Обмеження участі контактних осіб у масових заходах;
  • Допуск перехворілих осіб у колектив після повного клінічного одужання – не раніше 10-го дня від початку захворювання.