ANNUAL YOUNG MEDICAL SCIENTISTS` CONFERENCE 2016

31.10.2016

28 та 29 жовтня 2016 року на базі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулася «Міжнародна конфренція молодих науковців 2016» (Annual Young Medical Scientists` Conference 2016, AYMSConf 2016).

28 жовтня 2016 року захід розпочався з церемонії відкриття AYMSConf 2016 та урочистостей з нагоди 135-річчя СНТ імені О.А.Киселя. Зі словами привітання виступили ректор НМУ імені О.О.Богомольця, член-кореспондент НАМН України, професор Катерина Амосова; проректор з наукової роботи, професор Тетяна Черенько; науковий консультант СНТ імені О.А.Киселя, професор Олександр Бур’янов. Про історію виникнення СНТ молодим науковцям розповів Ігор Свінцицький у своїй доповіді “Нариси з історії СНТ імені О.А.Киселя”.

У холі третього поверху морфологічного корпусу відбулася презентація планшетної фотовиставки «Великий дарувальник життя Георгіос Папаніколау (1883-1962)», присвячена автору методу ранньої діагностики онкопатології шийки матки «ПАП-тест». Георгіос Папаніколау – грецький вчений, медик, піонер цитології та ранньої діагностики ракового захворювання. Тестом Папаніколау (мазок Папаніколау) сьогодні користуються в усьому світі для виявлення раку шийки матки на ранніх стадіях захворювання. Георгіос Ніколау Папаніколау був членом Американо-грецької прогресивної просвітницької спілки. Його дослідження торкнулися цитологічних змін при раку шийки матки і свої висновки він опублікував у 1943 році в спеціалізованому виданні під заголовком «Діагноз раку матки за допомогою мазків». Публікація цих робіт викликала значний інтерес світового медичного співтовариства і використання методу в різних медичних установах.

Для представників молодого покоління та професорсько-викладацького складу першу лекцію на тему «Частота серцевих скорочень як маркер і фактор серцево-судинного ризику: патофізіологічні механізми і клінічна значущість» прочитала ректор Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор Катерина Амосова.

Другу лекцію на тему «HPV – міфи та правда» представив анестезіолог-реаніматолог Центрального військового госпіталю сухопутних військ Міністерства оборони Грецької Республіки, спеціаліст кардіоторокальної і судинної анестезії в лікарні Hygeia (Афіни, Грецька Республіка) Nikolaus Bakouras. Доповідь відбулася за підтримки Благодійної організації «Фонд Бумбараса», Грецького Фонду Культури та Київського міського товариства греків імені Костянтина Іпсіланті.

Кандидат медичних наук Ірина Гончарук, лікар вищої категорії, завідувач кабінету патології шийки матки в Національному інституті раку виступила третьою з доповіддю «Рак шийки матки: сучасний стан проблеми». Присутні мали змогу почути детальну інформацію про розробку і впровадження в практику стандартів діагностики та лікування у пацієнток з онкогінекологічними захворюваннями.

Після лекторію учасники конференції відвідали 12 пізнавальних майстер-класів з різних галузей медицини, виступи яких були присвячені 135-річчю Студентського наукового товариства імені О.А. Киселя.
29 жовтня 2016 року зранку розпочали роботу секційні засідання, протягом яких студенти-науковці з різних країн та зі всіх регіонів України представляли результати своїх досліджень. Провідні фахівці-модератори секцій визначали найкращі роботи, автори яких були нагороджені на урочистій церемонії закриття AYMSConf 2016.

30 жовтня на учасників чекав дивовижний пізнавально-розважальний тур до Центру культури та історії Стародавньої Русі “Парк Київська Русь”.