ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ ШКОЛИ-СЕМІНАРУ «ПРОБЛЕМИ БІОЕТИКИ ТА ФІЗИКИ ЖИВОГО»

02.05.2018

24 квітня була проведена весняна сесія школи-семінару «Проблеми біоетики та фізики живого» (науковий керівник: доцент Єгоренков А.І.). У заході взяли участь студенти, аспіранти  та викладачі НМУ імені О.О. Богомольця, інших наукових закладів міста Києва. В рамках заходу була проведена лекція-тренінг «Біоетичний контекст принципу справедливості для медичних та біомедичних досліджень» (лектор: доцент Єгоренков А.І.). Крім того, був проведений публічний аналіз ситуаційних задач соціально-медичного напрямку для розв’язання яких необхідне використання етичного принципу справедливості. Також розглядалися питання захисту інформаційно-навчальних «кейсів», що розроблялися студентами першого курсу під керівництвом викладачів кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики (доценти Гур’янов В.Г., Єгоренков А.І., Пащенко В.В.). Була представлена широка тематика «кейсів» від біофізичних та біоетичних проблем космічної медицини до використання методів біостатистики у медичних та педагогічних дослідженнях. Під час обговорення «кейсів» присутні фахівці-експерти давали поради щодо покращення змістової та презентаційної складових представленої роботи.

Особливий інтерес та жваву дискусію викликало обговорення «кейсу», присвячений етичному аналізу статті «P4_7 It’s a Man Eat Man World», яка опублікована в 2017 році в журналі «Journal of Physics Special Topics». Стаття присвячена аналізу математичної моделі можливості фізіологічного виживання людства в умовах канібалізму, але без оцінювання етичних аспектів такої наукової задачі. Учасники заходу ще раз звернули увагу на необхідність урахування не тільки методологічних аспектів організації наукового дослідження, але й соціально-психологічного впливу результатів дослідження на суспільство та його етичних наслідків.

На завершення заходу студенти висловили свої побажання про актуальність та необхідність подібного роду міждисциплінарних заходів на подальших курсах навчання в університеті.

 

Школа-семінар «Проблеми біоетики та фізики живого»