ДОНОРСЬКА ДОПОМОГА: СПІВРОБІТНИКИ УНІВЕРСИТЕТУ ЗДАЛИ КРОВ ДЛЯ ХВОРИХ ДІТЕЙ

22.11.2017

З 20 листопада 2017 року триває благодійна акція здачі крові, донорами якої стали студенти та співробітники Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Акція проходить у відділенні трансфузіології клінічної лікарні “ОХМАДИТ”, що знаходиться за адресою: вулиця В’ячеслава Чорновола, 28/1.

Понад 39 представників НМУ протягом двох днів акції вирішили поділитися своєю кров’ю з дітьми. До здачі крові були допущені 29 осіб. Це вже традиційна акція до якої долучаються представники адміністрації університету: ректор, проректори, декани факультетів. Для декотрих студентів це була перша спроба донорства, дівчатам не страшно, переконані, що процедура безпечна, адже виконується у стерильних умовах, одноразовими системами. Студенти мають гарний приклад керівництва університету, представники якого не раз ставали донорами та вважають: хто, як не медики, мають подавати приклад для суспільства. Благодійна акція здачі крові має на меті привернути увагу населення України та жителів міста до проблем донорства, поширити донорство серед громадян та допомогти таким чином тим, хто цього потребує. День донора в університеті ще раз доводить, що студентська спільнота налаштована на благородну і шляхетну справу, а в майбутньому активніше пропагуватиме захід, зокрема, в осередках студентського самоврядування. Майбутні медики живуть з переконанням, що ділитися кров’ю – благородно, адже саме твоя кров може у будь-який момент стати для когось єдиним порятунком.

Тиждень донора в «ОХМАДИТ» триватиме до 24 листопада 2017 року. Нагадаємо, що донором може бути кожна здорова людина віком від 18 років; кожен донор пройде безкоштовне обстеження: вимірювання АТ, загальні аналізи крові, печінкові проби, група крові та резус-фактор, маркери гепатитів В, С, ВІЛ-інфекції; забір крові проводиться лише стерильними індивідуальними системами одноразового використання, що повністю виключає можливість зараження донорів вірусним гепатитом, ВІЛ-інфекцією та іншими інфекційними захворюваннями; причину пропуску занять особами, які брали участь у проведенні Тижня Донора, вважати поважною (за умови наявності довідки відповідного зразка).

Довідково:

Як підготуватися до здачі крові?
Не плануйте цю процедуру безпосередньо перед змаганнями, іспитами, під час інтенсивного періоду на роботі. За день до здачі крові не потрібно вживати жирну, смажену, копчену, гостру їжу, а також молоко, яйця і масло. Краще пити солодкий чай з варенням, соки, морс, компоти, мінеральну воду і їсти каші, овочі і фрукти. За дві доби до процедури забороняється приймати алкоголь, а за 72 години приймати ліки, які містять аспірин і знеболюючі. Вранці необхідно поснідати, а безпосередньо перед процедурою випити гарячий чай.

Після здавання крові небхідно дотримуватись таких рекомендацій:
Безпосередньо після процедури посидіти розслаблено 10-15 хвилин. Якщо відчуваєте слабкість, звернутись до персоналу за допомогою.
Не знімати пов’язку протягом 3-4 годин.
Не палити протягом години після здачі крові.
Протягом доби уникати значних фізичних навантажень і утриматись від вживання алкоголю.
Стежити за регулярним харчуванням і споживанням рідини хоча б протягом двох діб. Всі лікувальні маніпуляції (такі як щеплення, видалення зубів тощо) після процедури можуть виконуватися тільки з дозволу лікаря.

ЗАБОРОНЕНО здавати кров тим, хто перехворів такими інфекційними недугами, як малярія, вірусний гепатит, бруцельоз, туберкульоз, сифіліс, є носієм ВІЛ або хворіє на СНІД. Не можуть бути донорами і хворі на алергію. Кровопускання може негативно вплинути на тих, у кого підвищиний або знижений артеріальний тиск, маго гемоглобіну, є захворювання серця, легень та інших органів Абсолютним протипоказанням є також онкологічні захворювання. Тимчасові протипоказання мають різні терміни залежно від причини. Найпоширенішим є видалення зуба (10 днів), нанесення татуювання (1 рік), ангіна, грип, ОРВІ (1 місяць з моменту одужання), місячні (5 днів з моменту завершення), аборт або постановка імпланта (6 місяців), період вагітності і годування груддю (1 рік після пологів, 3 місяці після завершення лактації), щеплення (від 10 днів до 1 року залежно від виду щеплення), контакт з хворими на гепатит (1 рік).

Прес-центр