ФАХІВЦІ НМУ НА МІЖНАРОДНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ З ЕКОЛОГІЇ

03.04.2017

З 30 березня по 1 квітня фахівці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця брали участь у VI міжнародній науковій конференції з екології CERECO-2017.
Делегація НМУ у складі проректора з науково-педагогічної роботи та перспективного розвитку, професора Олександра Никитюка та директора Інституту гігієни та екології, професора Сергія Омельчука виступили з презентацією актуальної теми щодо екологічної безпеки України, вирішальним фактором якої є нові технології утилізації побутових та небезпечних відходів.

Захід відбувся на базі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Понад 60 науковців та фахівців з України, Угорщини, Румунії, Словаччини, Польщі та Великобританії взяли участь в Конференції. На науковому форумі були присутні визнані в Україні та за кордоном науковці, зокрема академік, директор Інституту хімії поверхні ім. О.О. Чуйка НАН України, професор Микола Картель; професор Джон Грегорі (Великобританія); професор Іон Міхеілеску (Румунія); професор Дорота Колодінська (Польща).

Серед найактуальніших тем, які розглядалися протягом роботи наукового заходу – зберігання та утилізація побутових та небезпечних відходів; питання екологічної біології, медицини, виховання та освіти; моніторинг довкілля; використання біотехнологічних методів в охороні довкілля, сучасні методи очищення води та грунтів.

Вперше НМУ імені О.О. Богомольця вийшов на міжнародну арену не лише як лідер підготовки медичних фахівців, але й як експерт з підготовки спеціалістів з попередження подібних небезпек та недопущення причин, які призводять до погіршення стану довкілля, порушуючи питання зв’язку екології із здоров’ям людини. Представлена презентація фахівців НМУ: «Гігієнічна оцінка нової технології очищення промислових та побутових стоків на базі магнітної сепарації з подальшою утилізацією отриманого осаду» викликала жваву дискусію та зацікавлення, результатом якої стало запрошення колегами з Великобританії до міжнародної співпраці з питань екології. Автори презентованої роботи професор Олександр Никитюк та професор Сергій Омельчук зауважують, що кількість рідких відходів, які утворюються сьогодні в світі, значно перевищує кількість твердих, що пов’язано з необхідністю використання води в усіх сферах діяльності людини. Через неймовірно великі об’єми, утилізація рідких відходів неможлива без їхнього ефективного розділення на складові, основними з яких є вода (дисперсійне середовище) і розчинні та нерозчинні домішки (дисперсна фаза). Науковці запропонували нову технологію очищення промислових та побутових стоків на базі магнітної сепарації, яка дозволяє повністю утилізувати отриманий осад, що суттєво зменшить викиди парникових газів. Зазначені питання стали результатом всебічного дослідження в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця в Інституті гігієни та екології, який має міжнародну акредитацію у сфері сертифікації ISO 17025. На сьогоднішній день Інститут акредитований в сфері дослідження об’єктів навколишнього середовища на вміст залишків пестицидів, оцінку якості харчової продукції на вміст залишкових кількостей пестицидів хімічних засобів захисту рослин, дослідження атмосферного повітря і повітря робочої зони на вміст екзогенних хімічних речовин, які можуть впливати на стан здоров’я людини, викликаючи побічні ефекти.

Сьогодні в університеті готується цикл досліджень – соціальні річні зрізи захворюваності: як зростали серцево-судинні захворювання і смертність із погіршенням екологічної ситуації повітря і води.

За результатами роботи Конференції був підготовлений міжнародний збірник матеріалів, які присвячені проблемам охорони навколишнього середовища.

Прес-центр