ФАХІВЦІ НМУ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У КОНФЕРЕНЦІЇ «МЕДИЧНА ДОПОМОГА ІНФЕКЦІЙНИМ ХВОРИМ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ`Я»

26.05.2017

18-19 травня 2017 року співробітники, аспіранти та студенти-гуртківці кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця взяли участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції і навчально-методичній нараді завідувачів кафедр інфекційних хвороб вищих медичних навчальних закладів III-IV рівнів акредитації «Медична допомога інфекційним хворим в умовах реформування галузі охорони здоров’я». Заходи проходили в м. Умань (Черкаська обл.). Організатори конференції: МОЗ України, громадська організація «Всеукраїнська асоціація інфекціоністів» та управління охорони здоров’я Черкаської обласної державної адміністрації.

Професор кафедри, декан медичного факультету №3 Оксана Виговська присвятила свій виступ проблемі рецидивуючих респіраторних інфекцій у дітей. Зокрема, доповідач розповіла про дітей з повторними ГРЗ, обгрунтувала взаємозв’язок частих рецидивів з персистуючими герпетичними інфекціями, зробила наголос на необхідності комплексного підходу до діагностики та профілактики повторних випадків респіраторних захворювань. Доцент кафедри Людмила Палатна в своїй доповіді представила системний підхід до розгляду синдрому «червоних очей» в практиці дитячого інфекціоніста. На прикладі випадків з практики вона продемонструвла алгоритми диференційної діагностики та необхідність залучення суміжних спеціалістів для встановлення вірного діагнозу. На проблемах епідеміології, діагностики та лікування гострих енцефалітів у дітей в своїй доповіді зупинився доцент Віталій Євтушенко. Було розглянуто сучасні всесвітні фахові рекомендації, зроблено акценти на їх основних положеннях, необхідності імплементації у практику вітчизняної дитячої інфектології. Асистент Олександр Воронов виступив з доповіддю, яку присвятив проблемі імунної тромбоцитопенії в практиці дитячого інфекціоніста. В доповіді були розглянуті аспекти епідеміології та патогенезу цього ускладнення у дітей з актуальною на сьогодні інфекційною патологією, такою як вітряна віспа і герпесвірусні інфекції. На прикладах з практики випадків тромбоцитопенії у хворих з вітряною віспою та гострою ЕБВ-інфекцією доповідач показав ефективність та доцільність застосування внутрішньовенного імуноглобуліну для імунокорегуючої терапії цього загрозливого стану. Стендова доповідь аспіранта кафедри Наталії Кириці була присвячена розвитку астенічного синдрому у дітей при інфекційному мононуклеозі. Розглянуто сучасні підходи до діагностики астенічного синдрому у дітей, зроблено акценти на діагностичні критерії у дітей різних вікових груп, особливо – підлітків, у яких він розвивається найчастіше на фоні інфекційного мононуклеозу, або «хвороби поцілунків». Аспірант кафедри Артем Марков в своїй стендовій доповіді висвітлив аспекти діагностики ураження шлунково-кишкового тракту у дітей з інфекційними ураженнями нервової системи. Зокрема розглянута можливість використання специфічних біомаркерів, які дозволяють підвищити ефективність діагностики, порівняно з традиційними клінічними та лабораторними методами діагностики.

Студенти-гуртківці кафедри дитячих інфекційних хвороб представили свої стендові доповіді: Ковалюх І.Ю., студентка 5 курсу медичного факультету №3 «Особливості вірусних енцефалітів у дітей». Науковий керівник: професор Оксана Виговська; Лисий А.В., студент 6 курсу медичного факультету №3, Груба Я.І., студентка 5 курсу медичного факультету №3 «Особливості клінічного перебігу грипу у дітей в епідсезон 2016-2017 рр.». Науковий керівник: доцент Людмила Палатна; Селіверстова К.А., студентка 5 курсу медичного факультету №2 «Вроджені гепатити у дітей. Випадки з практики». Науковий керівник: доцент Людмила Палатна.

Кафедра дитячих інфекційних хвороб 
Деканат медичного факультету №3