ФІНАЛ КОНКУРСУ “КРАЩА КАНДИДАТСЬКА (PhD) ДИСЕРТАЦІЯ”

23.05.2017

22 травня 2017 року в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся фінал Конкурсу «Краща кандидатська (PhD) дисертація».

На заході, який проходив вперше в Університеті, були присутні ректор НМУ, професор Катерина Амосова; проректор з наукової роботи, професор Тетяна Черенько; проректор з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи, професор Олеся Линовицька; директор Стоматологічного медичного центру НМУ, професор Андрій Копчак; члени Наукової координаційної ради, декани факультетів, завідувачі кафедри, інтерни та студенти.

З надзвичайно важливою подією молодих науковців привітала ректор НМУ, професор Катерина Амосова. «Під час своїх виступів дисертанти демонструватимуть свою наукову майстерність, володіння матеріалом, мистецтво доповіді і сподіваюся творитимуть нову науку високого класу, результати якої визватиме світ. А захід, ідея якого належить команді наукового відділу, на чолі з професором Тетяною Черенько, стане традиційним і цікавим для Університету”, – наголосила професор Катерина Амосова.

За словами проректора з наукової роботи, професора Тетяни Черенько, мета Конкурсу – підвищення рівня наукових робіт, які виконуються в університеті, а також підтримка та заохочення подальшого наукового зростання молодих талановитих співробітників університету. «Положення про Конкурс розроблено Науковою координаційною радою (НКР) НМУ та затверджено Вченою Радою університету, а журі Конкурсу – члени НКР», – розповіла професор Тетяна Черенько

До участі в цьогорічному Конкурсі були допущені науково-педагогічні працівники НМУ імені О.О. Богомольця, які здобули ступінь кандидата (PhD) медичних наук в 2016 році в спеціалізованих радах НМУ або інших установ. Всього було подано 11 заявок, серед яких найвищу кількість балів, відповідно до аналізу поданих на конкурс документів, отримали 4 молодих науковців університету: Валерій Шевчук – асистент кафедри ортопедичної стоматології, Юрій Бакунець – старший лаборант кафедри загальної хірургії №1, Людмила Наумова – асистент кафедри дерматології та венерології, Ігор Кацитадзе – асистент кафедри внутрішньої медицини №2. Серед критеріїв, за якими оцінювалися роботи: наявність статей, що опубліковані в журналах Scopus англійською мовою, наявність цитувань статей, що виконані в рамках дисертації в Scopus та Google Scholar, наявність нагород (премії, стипендії, гранти), усна доповідь на конференції європейської або світової професійної спілки фахівців, постерна доповідь на конференції європейської або світової професійної спілки фахівців певної галузі, доповідь на українській конференції професійної спілки фахівців певної галузі, патент України на корисну модель або винахід, cтупінь впровадження (методичні рекомендації, повідомлення в переліку наукової (науково-технічної продукції), cтупінь впровадження – трансфер технології патенту, власником якого є НМУ імені О.О. Богомольця.

За результатами визначення майстерності доповіді, аналізу поданих до конкурсу документів були визначені переможці:
1. Людмила Наумова– 21.4 балів (кафедра дераматології та венерології)
2. Ігор Кацитадзе – 11.1 балів (кафедра внутрішніх хвороб №2)
3. Юрій Бакунець – 6.9 балів (кафедра загальної хірургії №1)
4. Валерій Шевчук – 5.5. балів (кафедра ортопедичної стоматології).
У Фіналі Конкурсу перемогла робота «Диференційована терапія вугрової хвороби у жінок з урахуванням особливостей ендокринного стану, гормонального статусу організму та клінічного перебігу захворювання». Автор, Людмила Наумова, дисертацію присвятила теоретичному узагальненню і новому вирішенню наукової задачі стосовно підвищення ефективності лікування вугрової хвороби у жінок репродуктивного віку з урахуванням гормональних порушень, які спричинюють розвиток хвороби. Людмила Наумова науково обґрунтувала, що для встановлення ґенезу гіперандрогенії у жінок, хворих на вугрову хворобу, найбільше значення мають наступні показники: пролактин, дегідроепіандростерону сульфат, 17-оксипрогестерон, антимюлеровий гормон, вільний тестостерон. Запропонований та науково обґрунтовано новий спосіб комплексної диференційованої терапії вугрової хвороби у жінок з урахуванням індивідуалізованого характеру порушень гормонального статусу організму та тяжкості клінічного перебігу дерматозу дозволяє досягати стійкого терапевтичного та косметологічного ефекту.
Вітаємо переможця та фіналістів! Всі фіналісти будуть відзначені дипломами на засіданні Вченої ради, переможець Конкурсу 2017 року Людмила Наумова отримає грошову винагороду.

Прес-центр