КАФЕДРА ФАРМАКОЛОГІЇ: ВІД ОНОВЛЕННЯ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ ДО ЗМІН У НАВЧАЛЬНИХ ПРОГРАМАХ

29.09.2017

28 вересня 2017 року ректор Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, член-кореспондент НАМН України, професор Катерина Амосова спільно з представниками адміністрації відвідали оновлену кафедру фармакології, що знаходиться у фізико-хімічному корпусі університету.

Про зміни, що відбулися на кафедрі за останні три місяці, розповіла завідувач кафедри фармакології, професор Ганна Зайченко. «Сьогодні ми представляємо інше обличчя кафедри фармакології, оскільки нам дуже хотілося зробити сучаснішим, зручнішим та інформаційним той простір, в якому навчаються студенти і працюють викладачі. Оновлення кафедри розпочалося з лабораторій. Кожен сантиметр приміщень кафедри використали задля того, щоб студенти знайшли відповідь на запитання що? де? коли? (тобто, де проходять заняття, хто викладає, що викладають, що готувати позааудиторно, інформацію про лекції, практичні заняття), – розповіла Ганна Зайченко. Вперше на кафедрі фармакології розробили логотип кафедри на якому представлена вся ідеологія створення лікарських засобів. Для зручності студентів на кафедрі розмістили необхідну інформацію двома мовами (українською та англійською), оскільки контингент іноземних студентів щороку збільшується. Також на кафедрі є довідкова та методична кімната, де можна отримати інформаційні матеріали, колекцію препаратів для роботи, підручники і довідники. На кафедрі фармакології встановлена сучасна інформаційна лед-стрічка, де прописана додаткова інформація: день тижня, температура повітря, дата, час. Всі 10 навчальних аудиторій оновлено, кафедра розташована на 800 кв.м і кожен куточок довели до ладу, замінено вікна та батареї.

Було зроблено капітальний ремонт і підготовлено для нового обладнання кімнату в якій проводитимуть наукові дослідження. Кімната вже обладнана спеціальними меблями, сюди закуплено хімічний посуд та усі необхідні знаряддя та прилади для виконання наукових досліджень. Студенти працюватимуть на новітньому обладнанні, якого в Україні ще не було, вони наглядно бачитимуть як діють ліки на тканини та клітини. Аспіранти та магістри зможуть на обладнанні виконувати наукові роботи, оскільки це буде точне обладнання для наукових досліджень. Додатково сюди заплановано закупити анальгізиметр і плетизмометр, за яким визначатимуть протизапальну активність потенційних лікарських засобів, а також установку для фармакологічних досліджень на ізольованих тканинах, органах (in vitro).

Зміни відбулися не лише в оновлені матеріально-технічної бази, а й в навчальних програмах: студенти пишуть на справжніх рецептурних бланках, виписують реальні лікарські засоби з навчальної колекції ліків для кожного практичного заняття та ставлять спеціально закуплені печатки, щоб виробляти компетенцію вже сьогодні. Навчання наближено до тих клінічних умов, в яких вони працюватимуть завтра. На кожне заняття викладачі приносить з собою демонстраційні матеріали, наприклад, прозорі шлуночки-колби та імітують як поводять себе лікарські засоби в організмі людини.

Ректор Катерина Амосова провела контроль практичних навичок з лікарської рецептури у студентів 3 курсу медичного факультету №1. Студенти виконували індивідуальні завдання по виписуванню ліків, виявляли залежність дії лікарських засобів від дози, концентрації та способу введення та відповідали на запитання із загальної фармакології. Також ректор ознайомилась з проектом методичних рекомендацій щодо медичної рецептури, зробила слушні зауваження та наголосила на необхідності вивчення та вміння виписувати тільки сучасні лікарські форми промислового виробництва. Найближчим часом на кафедрі заплановано видання оновлених методичних рекомендацій для навчання, які будуть узгоджені з клінічними кафедрами. Ректор, професор Катерина Амосова всебічно підтримує розпочаті зміни та сприятиме вдосконаленню навчального процесу на кафедрі.

Прес-центр