Комітет ВР звернувся до Гройсмана скасувати розпорядження МОЗ про відсторонення Амосової в НМУ ім.Богомольця

27.02.2018

Основним питанням засідання Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я стала кризова ситуація, яка склалася навколо провідного медичного ВНЗ країни – НМУ імені Олександра Богомольця. Головним завданням, яке поставили перед собою народні обранці було разібраться в причинах, що призвели до зриву екзаменаційного тестування студентів за програмою “Крок1.Стоматологія”, тимчасового відсторонення від виконання службових обов’язків обраного ректора Катерини Амосової і страйку студентів і викладачів, що послідував після цього.

Заслухавши як доктора К.Амосову, так і заступника міністра охорони здоров’я О.Лінчевского, народні обранці були здивовані тим фактом, що на дане засідання не прибули представники Центру тестування, органу, залученого в даний конфлікт.

При цьому депутат і колишній міністр охорони здоров’я Олег Мусій прямо вказав, що представник Міністерства охорони здоров’я Лінчевський зайняв в даній ситуації і лобіює позицію саме Центру оцінювання.

“Дехто з Міністерства охорони здоров’я веде себе (в даній ситуації, – ред) негідно. Порушені принципи як ВУЗівської демократії, так і студентського самоврядування”, – зазначив депутат Мусій.

У свою чергу член профільного комітету Сергій Мельничук звернув увагу народних обранців на сам факт нелегітимності Центру оцінювання.

“Жоден документ не підтверджує того, на якій підставі всі медичні ВНЗ зобов’язані перераховувати, в тому числі і бюджетні гроші, в цю структуру для проведення тестування. Після нашого засідання я збираюся негайно відправитися в НАБУ із заявою про необхідність перевірити цю структуру”, – підкреслив депутат Мельничук.

Не отримавши від заступника міністра охорони здоров’я О.Лінчевского однозначної відповіді, чи готовий той скласти з себе повноваження голови комісії з перевірки діяльності НМУ ім.Богомольця, що на думку ряду депутатів пов’язано з конфліктом його службових інтересів, члени Комітету Ради з питань охорони здоров’я проголосували в цілому за рішення звернутися до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана взяти під особистий контроль ситуацію щодо нормалізації життєдіяльності Національного медуніверситету імені О.Богомольця.

У своєму зверненні депутати просять прем’єра, зокрема скасувати наказ МОЗ, яким тимчасово відсторонена від виконання обов’язків ректор К.Амосова і ініціювати перевірку законності функціонування і фінансової діяльності Центру оцінювання при Міністерстві охорони здоров’я. Крім того, члени профільного комітету Ради просять голову уряду підтримати студентів НМУ, які звернулися до парламентаріїв з проханням встановити дату проведення тестування “Крок1.Стоматологія”.

Як повідомляли Українські Новини, причиною оголошення страйку трудовим колективом і студентами Національного медичного університету імені Олександра Богомольця, який розпочався 26 лютого, стало “безпрецедентне брутальне і незаконне втручання керівництва Міністерства охорони здоров’я України в незалежність і самоврядування НМУ, що є грубим порушенням положень Закону “Про вищу освіту” та інших державних актів”. Про це на прес-конференції в Інформаційному агентстві Українські Новини заявили представники страйкового комітету даного ВНЗ.

Джерело: Українські новини