КОНФЕРЕНЦІЯ “АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ СУЧАСНОЇ ХІРУРГІЇ”

10.11.2017

9-10 листопада 2017 року в м. Київ відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Актуальні питання сучасної хірургії».

Науково-практичний захід зібрав 507 хірургів з усієї України, а також провідних фахівців галузі. У відкритті Конференції взяли участь заступник Керівника Головного департаменту – керівник департаменту з питань гуманітарної політики Адміністрації Президента України Ігор Лурін; ректор Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, член-кореспондент НАМН України, професор Катерина Амосова; директор Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова НАМН України, професор Олександр Усенко, а також головний хірург Міністерства оборони України, полковник медичної служби Ігор Хоменко. Конференція була організована НМУ імені О.О. Богомольця та вперше під егідою Асоціації хірургів м. Києва та Київської області (голова – завідувач кафедри хірургії №4 НМУ, професор Володимир Мішалов). Активну участь в організації та роботі заходу брала кафедра хірургії №4 та кафедра хірургії №1 НМУ.

Керівник департаменту з питань гуманітарної політики Адміністрації Президента України Ігор Лурін передав учасникам конференції вітання від заступника голови Адміністрації Президента України Ростислава Павленка, який безпосередньо опікується питаннями гуманітарної сфери, від співробітників головного департаменту з питань гуманітарної політики та від себе особисто, а також від всіх військових хірургів. «Конференція вже стала традиційною і ми дякуємо за її організацію Національному медичному університету на чолі з відомим вченим, член-кореспондентом НАМН України, професором Катериною Амосовою. Бажаємо плідної роботи, цікавих доповідей, дискусій, а також всім здоров’я і процвітання країні», – сказав Ігор Лурін.

Від спільноти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця учасників заходу привітала ректор, професор Катерина Амосова. «Шановні колеги! Для мене честь вітати Вас в цій залі, як учасників традиційної популярної конференції, яка присвячена проблемам загальної хірургії, судинної і пластичної хірургії. В минулому році наш університет відсвяткував 175-ти річчя з часу створення медичного факультету Університету Св. Володимира. Першим деканом був саме хірург, професор Володимир Караваєв, якому випала честь стати фундатором медичного факультету в 31-річному віці. Серед професорів НМУ багато відомих славних імен, це і хірурги, і терапевти, і морфологи (проф. В. Бец) і багато представників практично всіх медичних спеціальностей. В наш час і попередні роки випускниками нашого університету стали відомі особистості – вчені, медики і практики. НМУ – це слава, можливості для реалізації серйозних змін, спільнота професійних людей, які є лідерами в всесвітніх багато центрових дослідженнях. Серед хірургів, які демонструють світу НМУ є ще 2 прізвища тих, про кого, на жаль, відомо менше: Євген Черняхівський – професор-хірург, якому випала доля після революції 1917 року стати першим ректором Київського медичного інституту. Він працював в Олександрівській лікарні, займався проблемами загальної хірургії, травматології, а також судинної хірургії і йому належить український пріоритет в нових судинних операціях. Окрім цього, Черняхівський разом зі своїм учнем, молодим випускником нашого університету майбутнім професором Юрієм Вороним доторкнувся до початку відпрацювання методики трансплантації нирки, яка була зроблена в м. Херсоні доктором Юрієм Вороним на базі звичайної лікарні. Ще одне ім’я – Микола Тутченко, який вперше зробив трансплантацію печінки в умовах міської лікарні швидкої допомоги. Я вітаю хірургічну спільноту України на яку рівняється молоде покоління, яка надихає молодих медиків. Вам шана і побажання плідної роботи під час конференції», – наголосила ректор Катерина Амосова.

З вітальним словом до учасників звернувся директор Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова НАМН України, професор Олександр Усенко. «Маю нагоду і велику честь не вперше бути присутнім на цьому науковому форумі. НМУ – широковідомий і за межами України своєю хірургічною школою, яка готує тих фахівців, які надають допомогу бійцям на фронті в зоні АТО, а також населенню України. Присутність на конференції військових хірургів безумовно, це вимога часу, а ваші спільні дії, обмін досвідом та спілкування збереже не одне життя та дозволить використати набуті знання для лікування хворих», – зазначив Олександр Усенко.

Важливою є участь в конференції військових хірургів, серед яких був присутній і головний хірург Міністерства оборони України, полковник медичної служби Ігор Хоменко. Як розповів Ігор Хоменко під час конференції працювала і секція присвячена бойовій хірургічній травмі. «Наші колеги представили актуальну, на жаль, на сьогоднішній день, проблему – це бойову травму. Кожного дня в країні є поранені, які поступають зі сходу в наші військові мобільні госпіталі, в Національний військово-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь. Патологія травм дуже важка, бо використовується сучасна високоенергетична зброя. Саме тому, сьогодні ми поділилися досягненнями, які маємо в лікуванні бойової травми, щоб навчити та передати досвід колегам, робота яких збереже людське життя. Приємно, що тут зібралася хірургічна провідна спільнота України за різними напрямками», – сказав Ігор Хоменко.

Виступи лікарів-хірургів науково-практичної конференції базувались на доповідях, які стосуються питань загальної хірургії (симультанні операції: за та проти; гострий панкреатит: сучасні підходи до лікування та профілактики; малоінвазивні технології в абдомінальній хірургії); судинної хірургії (сучасні підходи до діагностики, лікування і профілактики тромбозів та емболій у стаціонарах хірургічного профілю, гібридні операції; сучасний стан суперечливих питань флебології; актуальні питання діагностики і лікування гострої та хронічної критичної ішемії нижніх кінцівок; застосування клітинної терапії при гострих та хронічних станах у судинній хірургії); пластичної та реконструктивної хірургії (косметична абдомінопластика, застосування сучасних безнатяжних методик з використанням аломатеріалів та гібридних методик; хірургія молочних залоз: застосування сучасних методик в ендопротезуванні залоз; хірургія обличчя; пластичні та реконструктивні операції при корекції статі, проблеми реабілітації), а також загальних питань проктології. Присутні мали змогу ознайомитись із напрацюваннями спеціалістів та переглянути відеоролики з новаціями у сучасній хірургії. Відкриття конференції та частина доповідей (зокрема доповідь завідувача кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії НМУ професора Черняка В.А.) транслювалися в лекційну аудиторію та навчальні аудиторії кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії, які оснащені мультимедійним устаткуванням. Трансляція здійснена в рамках проекту інтерактивізації сучасної медичної освіти за сприяння керівництва університету. Надалі, планується регулярне проведення подібних заходів та реалізація трансляції “живої хірургії” для студентів.

В рамках конференції відбулося 22 секційних засідання, нарада завідувачів кафедр хірургії, а також засідання Українського товариства естетичних пластичних хірургів. Експерти, які брали участь в конференції, відмітили високий рівень проведення заходу та значне зацікавлення хірургією серед молодих лікарів, які безперервно розвиваються і вдосконалюють свої компетенції, беручи участь у наукових конференціях всеукраїнського масштабу.

Прес-центр