КУРС НАВЧАННЯ З ТАКТИЧНОЇ МЕДИЦИНИ “НАДАННЯ ДОПОМОГИ В УМОВАХ БОЙОВИХ ДІЙ”

08.12.2017

Протягом останніх років (з березня 2014 року), на чолі з ректором Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, член-кореспондентом НАМН України, професором Катериною Амосовою в університеті проводиться системна робота щодо підвищення рівня надання допомоги постраждалим в умовах бойових дій на всіх етапах лікування. Одним із напрямків цієї роботи є проведення постійно діючих курсів з тактичної медицини.

29 листопада – 2 грудня 2017 року на базі Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця співробітниками кафедри ортопедії і травматології та науково-практичного центру «ЮНІТ» був проведений курс навчання з тактичної медицини «Надання допомоги в умовах бойових дій». Слухачами курсу були студенти медики, інтерни, практикуючі лікарі, волонтери, військовослужбовці. Це вже третій, протягом року, практичний курс з тактичної медицини в рамках системи безперервного навчання, що ініційований та проводиться кафедрою травматології та ортопедії НМУ.

Відкрив тренінг проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи професор Олександр Науменко та завідувач кафедри травматології та ортопедії професор Олександр Бур’янов. Виступаючі зазначили нагальну потребу в проведенні навчань з тактичної медицини, поглиблення знань та опануванням практичними навичками надання невідкладної допомоги в умовах бойових дій, що особливо важливо у теперішній час. Саме формат проведення тренінгу, що складається з лекційного матеріалу, опанування практичних навичок в аудиторних умовах та відпрацювання останніх в умовах наближених до бойових дій (на полігоні) є запорукою підвищення якості навчання.

Курс навчання включав окрім базового – CUF (допомога «під вогнем»), TFC (допомога на полі бою) і TEC (допомога під час евакуації). Перевагами запропонованого навчання є відповідність сучасним міжнародним стандартам надання допомоги в умовах бойових дій. Окрім теоретичної підготовки, в рамках курсу проводились практичні відпрацювання навичок. Накладання джгутів різних модифікацій, робота з сучасними засобами транспортування постраждалих, навички з серцево-легеново-церебральної реанімації відпрацьовувалися як в аудиторіях, так і на полігоні. Подібні курси необхідні для постійного підвищення освітнього рівня не тільки працівників сфери охорони здоров’я, а й цивільного населення, оскільки програма є узагальненою, оптимальною для засвоєння.

Кафедра травматології та ортопедії
Медичний факультет №1