ЛЕКЦІЯ «СУЧАСНЕ ЛІКУВАННЯ БОЛЮ» ВІД ФАХІВЦЯ З ІЗРАЇЛЮ

20.03.2018

19 березня 2018 року в НМУ імені О.О. Богомольця відбулася лекція лікаря-анестезіолога, директора “Клініки болю” при лікарні “Шаарей Цедек” м. Єрусалим, доктора Олександра Зельдіна.

У своїй презентації доктор О. Зельдін розповів про основні принципи організації та функціонування клініки болю. Спершу лектор дав вичерпне визначення терміну «біль», перелічив та окреслив основні види болю, а також зробив акцент на тому, що лікарі будь-якої спеціальності зустрічаються з проблемою болю у своїй практиці. Доктор О. Зельдін наголосив, що сучасна медицина наразі розглядає біль не як симптом основного захворювання, а як самостійну проблему, котра впливає на перебіг основного захворювання. Лектор презентував показові статистичні дані стосовно кількості пацієнтів, котрі звертаються з проблемою больового синдрому до лікувальних закладів. Окреслені чинники зумовили потребу в тому, що 30 років тому сформувалась нова медична мультидисциплінарна спеціальність – лікування болю. Традиційно, клініка болю є підрозділом відділення анестезіології. Доктор О. Зельдін поділився досвідом організації роботи його клініки болю, розповів про основні види протибольової терапії, котрі він використовує у своїй практиці, наголосивши на тому, що в сучасних умовах лікування болю передбачає використання комбінованих високотехнологічних методів.

Лекція викликала неабиякий інтерес у слухачів, котрі поставили багато питань лектору. Захід відбувся за сприяння Ізраїльського Культурного Центру при Посольстві Держави Ізраїль в Україні.

Відділ міжнародних зв’язків