ЛІТНЄ СТАЖУВАННЯ В КЛІНІЦІ ПСИХІАТРІЇ, ПСИХОТЕРАПІЇ ТА ПСИХОСОМАТИКИ М. ЕМДЕН (НІМЕЧЧИНА)

08.08.2018

Період літніх канікул студенти НМУ намагаються провести з максимальною користю, здобувши нові та удосконаливши наявні клінічні навички під час практичних стажувань у провідних клініках світу.

З 25 червня по 31 липня студент 6 курсу медичного факультету №1 Роман Долинський проходив літню практику в Клініці психіатрії, психотерапії та психосоматики Лікарні імені Ганса Зюсеміля (місто Емден, Нижня Саксонія, Німеччина). У цій клініці Роман проходив стажування вже вдруге (вперше – минулого року).

Стажування відбувалося на базі загальнопсихіатричного відділення, за власним бажанням студент відвідував також інші відділення психіатричної клініки. Під час практики Романом були опрацьовані основні методи дослідження психічних хворих, методика збору анамнезу, диференційна діагностика психічних захворювань, взята участь у проведенні індивідуальної та групової психотерапії, методиці постановки діагнозів і формулювання виписок та іншої медичної документації, розборі клінічних діагнозів.
Разом із черговим лікарем студент НМУ брав участь у зборі психічних і соматичних скарг та анамнезу пацієнтів, проводив їх фізикальне обстеження. У подальшому Роман звітував на вранішніх загальноклінічних зборах про пацієнтів, яких він документував та в яких збирав анамнез.

Під час стажування у клініці студент мав доступ до внутрішньої бази даних клініки ORBIS, де під керівництвом лікарів відділення документував дані психічного і соматичного анамнезу пацієнта при поступленні, його скарги, психічний статус і дані фізикального обстеження. Також була надана змога документувати в базі даних терапевтичні бесіди з пацієнтом.
Окрім основної практичної роботи у відділенні, Роман Долинський відвідував навчальні семінари для студентів під керівництвом лікарів клініки, котрі виконували також навчальну роботу, оскільки клініка м. Емден є однією з клінічних баз Медичної вищої школи м. Ганновер. Окрім навчальних семінарів з психіатрії, які проводив головний лікар Клініки психіатрії, психотерапії та психосоматики доктор медичних наук, професор Вольфганг Траберт, студент НМУ скористався можливістю відвідати семінари з неврології, внутрішньої медицини, педіатрії, загальної хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії, а також клінічної фармакології. Під час семінарів були представлені клінічні випадки, розібрана тактика діагностики та лікування як найпоширеніших захворювань, що трапляються у відповідній галузі, так і рідкісних. Під час деяких семінарів студенти мали змогу розпитувати та обстежувати пацієнтів у відділенні.

В клініці психіатрії, психотерапії та психосоматики Клініки м. Емден Лікарні імені Ганса Зюсеміля Романом Долинським були успішно засвоєні особливості та методи діагностики, терапії та принципи організації медичної допомоги, ведення документації пацієнтів з хворобами залежності, пацієнтів з психотичними проявами (зокрема з різними формами шизофренії, шизоафективним розладом, органічними галюцинозами тощо), депресією, розладами особистості, біполярним афективним розладом та іншими психічними захворюваннями в умовах клінік Нижньої Саксонії. Також студент НМУ ознайомився з основними тенденціями і методиками у психотерапевтичній практиці в Німеччині під час сеансів індивідуальної та групової психотерапії та отримав знання з інших клінічних дисциплін під час відвідування навчальних семінарів.

Відділ міжнародних зв’язків