Свого часу Стів Джобс припустив, що найвеличніші відкриття XXI сторіччя відбудуться на стику біології та високих технологій, що приведе до нової ери медицини. Тенденція останніх років, відкриття та досягнення у діагностуванні та лікуванні пацієнтів лише підтверджують слова комп’ютерного генія.

Бути в курсі останніх досліджень та інновацій у світовій медицині є одним із головних напрямків вдосконалення навчання студентів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Саме тому в НМУ було вирішено перейти на міжнародні підручники, стандарти яких визнані в усьому світі. Тут потрібно пояснити, що в нашій країні написання підручника потребує часу мінімум 2-3 роки. Додайте час на затвердження, видання, розповсюдження, і отримуємо 5-6 років. Тобто створюється шалений розрив у часі. Це надзвичайно багато, враховуючи темпи розвитку методів діагностики та лікування.

Абсолютною перевагою міжнародних підручників, таких як наприклад Greenfields Surgery Scientific Principles & Practice (з хірургічної дисципліни) є те, що оновлення матеріалів відбувається значно швидше, усі винаходи та відкриття додаються до навчальних програм аби студенти вже знайомилися та опановували нові знання. Наразі література англомовна, що є зайвим стимулом для тих, хто вивчає іноземну мову. Більше того, досить велика частка студентів та викладачів НМУ гарно володіють англійською і можуть без проблем користуватися міжнародними підручниками та інтегрувати їх для широко використання. За словами Володимира Мишалова, завідувача кафедри хірургії №4, НМУ ім. О. Богомольця, навчальна література Greenfield є підручником №1 у світі з хірургічної дисципліни.
 Ще одними інноваціями в НМУ стали методи викладання та практик. Відтак лекції тривають 20 хвилин, решта навчального часу відведена для практики та тестів. За прикладом провідних держав, практичні заняття в університеті проводять із застосуванням медійного та дослідницького обладнання і тестування за допомогою інтерактивних систем. Нововведення активно впроваджуються в різні сфери охорони здоров’я, а також у саму систему взаємодії лікарів та їхніх пацієнтів. Через це в НМУ вперше в Україні запроваджують курси з комунікативних навичок, тобто навчають майбутніх лікарів спілкуватись з пацієнтом, з його родичами. У західних країнах зазначають, що така комунікація також є невід’ємною частиною процесу лікування.

Обрати для себе професію лікаря – це великий, серйозний та відповідальний крок. Бути гарним лікарем у XXI сторіччі – це постійне навчання та удосконалення своїх знань. Команда викладачів НМУ ім. О.Богомольця озброєна найкращими міжнародними практиками та постійно працює в напрямку модернізації освітнього процесу. Завдяки впровадженню інновацій Національний медичний університет імені О.О.Богомольця можна назвати флагманом та новатором серед вітчизняних медичних вишів в цьому напрямку.

Джерело: 5 канал