МАЙСТЕР-КЛАС ІЗ БАЗОВОЇ ПІДТРИМКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В ПЕДІАТРІЇ

11.04.2018

28 березня 2018 року відбувся майстер-клас з базової підтримки життєдіяльності у дітей, проведений кафедрою анестезіології та інтенсивної терапії. Модератор заходу – аспірант кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Дьомін Є.Ю. В роботі майстер-класу взяли участь 25 студентів 3-6 курсів Університету, більшість – студенти медичного факультету №3, майбутні лікарі-педіатри. Раптова зупинка кровообігу є досі важливою проблемою в медицині і щороку забирає багато життів у світі, не зважаючи на всі досягнення сучасної медичної науки.

Для кожного з учасників майстер-класу ця зустріч з темою серцево-легеневої реанімації була не першою, аудиторія володіла загальними правилами і принципами. Тому теоретична частина була присвячена розбору питань, як покращити результати проведення реанімаційних заходів і від чого ж залежить виживання таких хворих; як два сантиметри глибини компресій змінюють виживаність втричі, а п’ять секунд паузи перед розрядом дефібрилятора знижують імовірність його успіху в декілька разів.

Окремо було оглянуто нововведення у оновленні протоколу з серцево-легеневої реанімації та невідкладної серцево-судинної допомоги Американської асоціації серця 2017 року. Сам базовий протокол був опублікований 2015 року і аудиторія була вже знайома з його вимогами. У практичній частині всі учасники мали змогу потренуватись на муляжі у проведенні серцево-легеневої реанімації, а саме опанувати техніку компресій грудної клітини, вентиляції мішком Амбу а також основи командної роботи, коли відсутність пуз і якість реанімації залежать не лише від навичок кожного учасника, але й від їх здатності працювати в команді і миттєво взаємодіяти один з одним. Було розглянуто деякі пристрої забезпечення прохідності дихальних шляхів (повітровод Гуедела, ларингеальна маска звичайна та типу I-Gel, ларингеальна трубка) та способи їх застосування. Захід був практично орієнтованим і дав змогу попрацювати в команді й оцінити командну роботу.

Кафедра анестезіології та інтенсивної терапії