МІЖДИСЦИПЛІНАРНИЙ СЕМІНАР НА БАЗІ КАФЕДРИ ПАТОЛОГІЧНОЇ АНАТОМІЇ № 1 ЗА УЧАСТЮ ПРОВІДНИХ ПАТОЛОГОАНАТОМІВ ТА ГЕМАТОЛОГІВ УКРАЇНИ

13.08.2018

10 серпня на базі кафедри патологічної анатомії №1 НМУ імені О.О. Богомольця відбувся міждисциплінарний семінар на тему «Експертиза діагностики CD30+ лімфом», у якому взяли участь провідні патологоанатоми та гематологи України. На засіданні були обговорені актуальні питання діагностики лімфопроліферативних захворювань. Найбільшу дискусію викликало питання алгоритмів діагностики CD30+ лімфом. Точна верифікація процесу у лімфатичних вузлах та інших органах важлива для лікування хворих.

Доктор медичних наук Ірина Крячок, кандидат медичних наук Ніна Костюкова і кандидат медичних наук Зоя Мартіна наголосили, що клінічний діагноз базується на патогістологічному заключенні. Правильна морфологічна діагностика дає можливість призначити протокольну терапію, яка значно підвищує виживаність хворих. Завідуюча кафедрою патологічної анатомії №1, професор Любов Захарцева акцентувала увагу на необхідності аналізу клінічної інформації у процесі гістологічної діагностики лімфом. Лікар-патологоанатом повинен отримувати повні клінічні та лабораторні дані у динаміці клінічного спостереження за хворим. Крім того, необхідна висока якість фіксації, гістологічної обробки парафінових блоків та виготовлених препаратів. Постановка патологоанатомічного діагнозу включає обов’язкове імуногістохімічне дослідження, яке потребує спеціального оснащення лабораторії та висококваліфікованих спеціалістів.

Проведення зазначеного семінару обґрунтоване необхідністю застосування міждисциплінарного підходу до діагностики CD30+ лімфом. Завідуюча відділенням онкогематології Національного інституту раку Ірина Крячок, кандидат медичних наук Ніна Костюкова і кандидат медичних наук Зоя Мартіна доповіли про окремі випадки розбіжностей патологоанатомічних діагнозів і запросили експертів-патологоанатомів до спільного перегляду гістологічних препаратів, які були надані іншими лабораторіями для висловлення власної думки з приводу остаточного діагнозу. Патологоанатоми мали можливість, завдяки комплектації кафедри багатотубусним мікроскопом, провести дискусію та сформулювати референтне заключення. Патологоанатоми України відмітили високу якість багатотубусного мікроскопа та переваги презентації клінічних випадків за допомогою інтерактивної дошки.

У результаті роботи експертної групи був досягнений консенсус щодо кількох дискутабельних клінічних випадків із встановленням колегіального експертного заключення.
Учасники семінару висловили вдячність ректорату НМУ імені О.О. Богомольця за створення належних умов роботи.  У подальшому заплановано залучення закордонних спеціалістів з онкогематології до участі у подібних семінарах. Крім того, організатори та учасники семінару висловили подяку ТОВ «Takeda» за допомогу у проведенні семінару та сподівання на подальшу співпрацю.

Кафедра патологічної анатомії №1