МОЗ відсторонив ректора НМУ ім. Богомольця Амосову через відмову виконувати протиправні розпорядження, – адвокат

20.02.2018

Згідно з розпорядженням Міністерства охорони здоров’я України ректор Національного медичного університету імені Олександра Богомольця Катерина Амосова тимчасово відсторонена від виконання своїх службових обов’язків. Про це в коментарі Українським Новинам повідомив адвокат доктора Амосової Валентин Гвоздій.

“Ми розглядаємо цю ситуацію як продовження тиску на керівництво НМУ ім. Богомольця по здійсненню платежів за послуги, що надаються Центру тестування МОЗ без проведення тендерних процедур. Руководсво ВНЗ проводить політику прозорості в сфері господарської діяльності, а окремі чиновники намагаються змусити Катерину Амосову здійснювати “тіньові” операції. Через її категоричну відмову від таких дій і з’явилося розпорядження про її відсторонення”, – заявив адвокат Гвоздій.

Нагадаємо, згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України, сьогодні, 20 лютого 2018, проводиться здача ліцензійного іспиту “Крок 1. Стоматологія” студентами всіх вищих медичних навчальних закладів.

Напередодні керівництво Національного медуніверситету ім. Богомольця оприлюднило відкритий лист, в якому повідомило, що при підготовці до даного тестування НМУ оголосив відкриті торги через систему PROZORRO із закупівлі послуг Центру тестування для студентів та інтернів протягом 2018 року. Втім, ці торги були зірвані Центом тестування, який не може визначити пропозиції для участі в тендері за наявності альтернативної пропозиції, яку довелося відхилити як таку, що не в повному обсязі відповідала технічним завданням.

Так само відзначається, що в день зриву торгів НМУ передав до Центру тестування підписаний проректором проект договору з надання послуг “Крок 1. Стоматологія” на суму 104 202 грн, які закон дозволяє оплатити за тендер.

Як заявив Українським Новинам адвокат К.Амосової Валентин Гвоздій, одним з винуватців зриву сьогоднішніх іспитів в НМУ є заступник міністра охорони здоров’я А. Лінчевський.

“Цей чиновник кілька разів відправляв на адресу ректора Амосової відповідні листи, в яких фактично вимагав від моєї підзахисної піти на навмисну ​​розтрату державних коштів”, – констатував адвокат.

Валентин Гвоздій зазначив, що в ситуації, що склалася у керівництва Національного медичного університету та його ректора не залишається інших шляхів, як звернутися в судові і правоохоронні органи для встановлення істини і відповідного правового реагування.

Джерело: Українські новини