НА КАФЕДРІ ОНКОЛОГІЇ ЗАВЕРШИЛИСЯ V КУРСИ ТЕМАТИЧНОГО УДОСКОНАЛЕННЯ З КЛІНІЧНОЇ МАМОЛОГІЇ

11.12.2017

Наприкінці листопада 2017 року завершилися курси тематичного удосконалення «Клінічна мамологія», які проходили на кафедрі онкології Національного иедичного університету імені О.О. Богомольця вже вп’яте. Почалися курси традиційно з вступного слова завідувача кафедри д.м.н. Р.І.Верещако, який щиро привітав курсантів з початком навчання в НМУ, окреслив шляхи розвитку сучасної онкології, зокрема і онкомамології, побажав плідної праці. Керівник циклу доц. О.С. Зотов ознайомив курсантів з розкладом роботи, клінічними базами навчання, вислухав побажання щодо окремих тем, яким, на думку лікарів, бажано присвятити більше уваги.

Теоретичний цикл почався лекцією «Введення до сучасної онкомамології», в якій був наведений огляд традиційних і новітніх підходів до етіопатогенезу, діагностики і лікування найпоширеніших хвороб молочних залоз, особливо новоутворень. Неабиякий інтерес курсантів викликали лекції асистента кафедри онкології к.м.н. Ю.О.Тимовської, що була присвячена збереженню фертильності у жінок, що хворіють на рак молочної залози, а також старшого лаборанта кафедри О.В. Поступаленко «Роль фітоестрогенів у патології молочних залоз». Практичні заняття з курсантами проводились у провідних медичних установах міста. На базі Київського міського онкологічного центру курсанти мали змогу брати участь у діагностичних маніпуляціях та оперативних втручаннях в хірургічному відділенні; особлива увага надавалася виконанню діагностичних та лікувальних протоколів, а також методикам проведення органозберігаючих та онкопластичних втручань на молочних залозах.

На базі Спеціалізованого мамологічного центру курсанти прослухали цикл лекцій з рентгенологічної та ультразвукової діагностики захворювань молочних залоз. Під керівництвом досвідчених фахівців центру А.О. Галішіної та Н.А. Ясиницької кожний курсант мав змогу опанувати таку фундаментальну діагностичну процедуру, як біопсія утворення залози з ультразвуковою навігацією пункційної голки. Цікавими були також кейс-семінари, де демонструвалися та обговорювалися складні випадки променевої діагностики патології молочних залоз. На базі лікарні сучасної ізраїльської онкології ЛІСОД курсанти прослухали цикл корисних і змістовних лекцій про методики та технології в онкомамології, що досі в нашій країні впроваджені недостатньо і потребують більш інтенсивної практичної імплементації. Це, наприклад, методики фізичної та психологічної реабілітації пацієнток на етапах лікування раку молочної залози. Новаторська лекція завідувача центру сучасної мамології клініки ЛІСОД А.В. Жигуліна «Ліпографтінг в реконструктивній онкології: огляд методу та власний досвід» була сприйнята курсантами з великим інтересом і викликала жваву дискусію. В стінах клініки лікарі мали змогу ознайомитися з сучасними методиками радіоізотопних досліджень, методикою біопсії сторожового лімфатичного вузла методом контактної інтраопераційної радіометрії, взяти участь у операціях у якості асистентів. На кафедрі онкології склалася традиція з кожним новим набором курсантів впроваджувати нові освітні заходи. Серед таких інновацій були лекція доц. О.С. Зотова «Рідкісне і незвичайне у клінічній мамології», опанування навичок трепан-біопсії утворень молочної залози, що не пальпуються, на базі Спеціалізованого мамологічного центру. Дуже цікавим був інформаційний блок, презентований на базі клініки ЛІСОД фахівцями провідної лабораторії СSD HealthCare, який був присвячений сучасним технологіям і можливостям патоморфологічної і молекулярної діагностики онкологічної патології молочних залоз. Впровадження таких новітніх технологій дозволяє здійснювати точну діагностику раку і персоніфікувати його лікування.

Нововведенням було відвідування окремих занять на курсах за методом «тест-драйву» лікарями, які планують пройти навчання на курсах у майбутньому аби ознайомитись з методиками та змістом навчання. Останні курси у такому форматі відвідали три лікаря Київського міського консультативно-діагностичного центру, які прослухали лекції та взяли участь у практичному занятті з трепан-біопсії. За словами фахівців, рівнем викладання вони були задоволені і виразили бажання взяти участь у наступному циклі тематичного удосконалення в повному обсязі. Враховуючи кількість бажаючих пройти навчання на курсах тематичного удосконалення «Клінічна мамологія», на кафедрі прийнято рішення провести позачергові курси ТУ у грудні цього року.

Кафедра онкології