НА КАФЕДРІ ВНУТРІШНЬОЇ МЕДИЦИНИ №3 ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОГО НАУКОВОГО ГУРТКА

26.04.2017

20 квітня 2017 року на кафедрі внутрішньої медицини №3 на базі Державної установи “Територіального медичного об’єднання МВС України по місту Києву” відбулося  засідання студентського наукового  гуртка з внутрішньої медицини (староста гуртка – Марія Комкіна, керівник СНГ – доцент Максим Загородний).

Цього разу темою науково-практичної дискусії був важливий для майбутніх лікарів  аспект професійної діяльності: «Особливості комунікацій лікаря і пацієнтів у ХХІ столітті». Комплексна  трансформація українського суспільства, стрімкий розвиток інформаційних технологій та зростання вимог населення до роботи медичної галузі внесли істотні зміни у систему стосунків «лікар-пацієнт», що потребує аналізу нових викликів і можливостей  у роботі лікаря.

Доцент кафедри Володимир Богомаз присвятив вступну доповідь темі «Репутація лікаря в епоху Інтернету», в якій зазначив найважливіші чинники впливу на формування суспільної оцінки професійної діяльності лікарів. Були обговорені конкретні приклади оцінок роботи лікарів та медичних установ у електронних інформаційних джерелах.  Було продемонстровано, що бездоганна ділова репутація лікаря  забезпечується злагодженою роботою як медичних, так і сервісних підрозділів закладів охорони здоров’я.

Також на засіданні було представлено дві доповіді за результатами оригінального дослідження оцінки пацієнтами якості амбулаторної медичної допомоги у мережі багатопрофільних медичних закладів у м. Києві. Електронною поштою була розіслана спеціально розроблена анкета, яка включала оцінку в балах низки аспектів консультативної  допомоги та містила відкриті запитання з проханням окремо зазначити, що саме сподобалось або не сподобалось протягом візиту у поліклініку. Всього за період дослідження було отримано 5766 заповнених анкет, що стали предметом статистичного та контент-аналізу. З доповіддю «Контент-аналіз схвальних відгуків пацієнтів про роботу поліклінік при опитуванні електронною поштою» виступила студентка 5-го курсу, медичного факультету №4 Марина Чир. Основними групами схвальних відгуків були: вдячність конкретним лікарям та всій професійній групі лікарів,  високі оцінки організації прийому та якість роботи персоналу загалом, що разом склали 76% схвальних дописів респондентів. Студентка 5-го курсу, медичного факультету №4 Наталія Карвась доповіла результати дослідження «Контент-аналіз негативних відгуків пацієнтів стосовно якості медичних послуг поліклініки».  Зокрема, було вказано, що переважна більшість негативних відгуків стосувалась організаційних аспектів роботи поліклінік, а не можливих медичних помилок. Доповіді засвідчили, що активне електронне опитування дозволяє зібрати значний обсяг важливої інформації про різні аспекти якості амбулаторної медичної допомоги.

З заключною доповіддю “Комплаєнс в сучасній медицині” виступив доцент кафедри Максим Загородний, який розповів про шляхи підвищення ефективності виконання пацієнтом профілактичних та терапевтичних рекомендацій лікаря. Зокрема, наголосив на важливості виконання рекомендацій з модифікації способу життя та харчування і звернув увагу на вмінні лікаря знайти слова для кожного пацієнта, для появи переконання і віри у власні сили стати здоровим.

Розглянуті на засіданні організаційні та етичні аспекти стосунків лікарів та пацієнтів були жваво обговорені студентами та запрошеними лікарями, що підтвердило актуальність теми.

Кафедра внутрішньої медицини №3