НІМЕЦЬКО-УКРАЇНСЬКИЙ КОНГРЕС «ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ГІНЕКОЛОГІЇ, МАМОЛОГІЇ ТА ЕСТЕТИЧНІЙ МЕДИЦИНІ»

03.05.2018

26 квітня 2018 року відбувся Німецько-український конгрес «Інноваційні технології у гінекології, мамології та естетичній медицині». Четвертий німецько-український конгрес зібрав більше 400 учасників з усієї України, що є результатом плідної співпраці завідувача кафедри акушерства і гінекології №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця професор Василя Бенюка, завідувача кафедри акушерства і гінекології інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця професора Михайла Макаренка, керівника центру жіночого здоровʼя КЛ «Феофанія», доктора медичних наук Вадима Гончаренка та співробітників Університетської клініки м.Фрайбурга. Цьогоріч на конгресі обговорювалися три актуальні напрямки: «Гінекологія, онкогінекологія та мамологія», «Естетична гінекологія» та «Менеджмент та власний бізнес у медицині».

Розпочався конгрес традиційно з привітання учасників від імені організаторів та партнерів. Сесію присвячену гінекології, онкогінекології та мамології відкрив головний онкогінеколог Німеччини професор Геральд Гітч. Він відмітив, що останні роки світова медична спільнота стоїть на порозі великих відкриттів як в оперативному, так і в медикаментозному лікуванні онкопатології. Доповідь професора Гітча висвітлила основні висновки дослідження «Lion: lymphadenectomy in ovarian neoplasm». Професор М.В. Макаренко, професор Бенюк В.О., доцент Усевич І.А. акцентували увагу слухачів на міждисциплінарній співпраці у вирішенні сучасних проблем онкології в цілому та онкогінекології як окремої галузі медицини. Плідну наукову дискусію викликали питання необхідності обґрунтованого диференційованого підходу в лікуванні хворих з ендометріозом – актуальної для кожної десятої в світі жінки проблеми.

Керівник центру жіночого здоровʼя КЛ «Феофанія», доктор медичних наук В.М. Гончаренко вказав на важливість визначення рецептивності ендометрія при гіперпластичних процесах та зауважив, що індивідуалізований підхід в лікуванні патології ендометрія підвищує комплаєнс пацієнтки до призначеної терапії. Колеги з Німеччини професор Г.Гітч та керівник клініки гінекологічної онкології та сексології Університетської клініки Фрайбурга Мікаела Босарт представили стандарти лікування та клінічні випадки хірургічних втручань з приводу раку молочної залози, раку шийки матки. Також присутнім продемонстрували особливості новітньої інтраопераційної методики опромінення пухлин в онкогінекології. Співробітники Національного інституту раку України на високому рівні продовжили дискусію. Зокрема, старший науковий співробітник відділу онкогінекології к.мед.н. Лигирда Н.Ф. розповіла про можливість реалізації репродуктивної функції у жінок після перенесеної конізації чи трахелектомії з приводу раку шийки матки. Секцію присвячену естетичній гінекології відкрив керівник клініки урогінекології Лікарні Святого Рафаеля (Мілан), д.мед.н. Стефано Сальваторе, який висвітлив світові наукові здобутки та поділився власними клінічними даними щодо застосування процедури Monalisa Touch у гінекологічній практиці. Великий інтерес викликали доповіді щодо практичної складової організації охорони здоровʼя представлені заступником головного лікаря з лікувальної роботи КЛ «Феофанія», к.мед.н. Строканем А.М. на тему «Управління можливостями багатопрофільної лікарні: роль гінекологічного стаціонару та значення безпеки пацієнтки» та керівником Центру науки, організації контролю якості та безпеки медичної діяльності КЛ «Феофанія», д.мед.н., професором Котузою А.С. на тему «Ліцензування медичної діяльності та створення власної клініки під ключ». Яскраві доповіді, актуальні питання, активна дискусія, новітні технології і апробовані тактики, практичні рекомендації в роботі – лише один робочий день, а кожен учасник конгресу неймовірно збагатив свої теоретичні знання та лікарський досвід.

Кафедра акушерства і гінекології №3