НМУ ТА КАРОЛІНСЬКИЙ ІНСТИТУТ (ШВЕЦІЯ) ПОГЛИБЛЮЮТЬ СПІВПРАЦЮ В ГАЛУЗІ ОСВІТИ ТА МЕДИЦИНИ

17.05.2017

17 травня 2017 року в рамках співпраці між Національним медичним Університетом імені О.О. Богомольця та Каролінським Інститутом (Швеція) відбулася зустріч ректора НМУ, професора Катерини Амосової з Координатором проектів Каролінського Інституту в Україні професором Томі Лінне. Під час заходу сторони підписали Меморандум про продовження співпраці в галузі медицини та підготовки докторів PhD. За словами ректора, член-кореспондента НАМН України Катерини Амосової, така співпраця розпочалась в 2006 році. «Для нас дуже важливим напрямком розвитку є участь в наукових дослідженнях та співпраця з міжнародними медичними закладами, які славляться своїми випускниками та медичною наукою. Студенти нашого університету успішно завершили проекти в Каролінському Інституті і продовжують їх реалізацію сьогодні в Україні. Ми поглиблюємо наші зв’язки і у сфері науково-дослідної співпраці між університетами, а також академічної мобільності студентів», – зауважила професор Катерина Амосова.

Професор Каролінського Інституту Томі Лінне – незмінний координатор програми співпраці між Каролінським Інститутом та НМУ імені О.О. Богомольця з професійної підготовки наукових кадрів. Під час зустрічі він поділився спогадами про початок співпраці з НМУ та наголосив на важливості її продовження. «40 % усіх медичних досліджень проводяться саме у Швеції і ми пишаємось, що такі результати дозволяють реалізовувати міжнародні проекти у різних країнах. Студенти вивчають найкращі практики з досвіду Каролінського Інституту, який протягом 200 річної історії підготував 50 нобелівських лауреатів в галузі медицини», – зазначив професор Томі Лінне. Проректор з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи, професор Олеся Линовицька розповіла про тривале партнерство, яке починалося ще в 2007 році, коли PhD-студенти розпочали наукову роботу на кафедрах Каролінського Інституту. «Дисертації студентів НМУ в Каролінському Інституті спрямовані на вирішення наукових проблем за допомогою фундаментальних методів, результати яких використовуватимуть для покращення ефективності лікування пацієнтів. Сьогодні ми прагнемо до інтерналізації наукової діяльності Університету», – сказала професор. Студентами НМУ, які здобули науковий ступінь PhD, опубліковано 33 оригінальні статті в рецензованих (peer review) журналах, що індексуються науково-метричними базами Scopus і Web of Science .

Каролінський Інститут знаходиться на шостому місці серед вищих медичних шкіл за версією QS World University Rankings в 2017 році. З 7 червня 1897 року Каролінський інститут відповідальний за присудження Нобелівської премії в галузі фізіології або медицини. Наразі 3 випускників НМУ імені О.О. Богомольця продовжують навчання в докторантурі та проводять молекулярно-генетичні наукові дослідження з ендокринної хірургії, гінекології та епідеміології.

Прес-центр