“НОБЕЛІВСЬКІ ЧИТАННЯ” В УНІВЕРСИТЕТІ

08.12.2017

Нобелівська премія — одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства.

На початку грудня в морфологічному корпусі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулися Нобелівські читання 2017 на базі кафедри менеджменту охорони здоров`я та під керівництвом куратора студентського гуртка «Медикоекономіка» Сергієнка Святослава Броніславовича. Учасники спілкувались про історію виникнення та методику присудження Нобелівської премії, про те, хто має право бути лауреатами премій. Особливу увагу приділили лауреатам Нобелівської премії з таких провідних галузей і наук як фізіологія та література, економіка, хімія, фізика і звичайно- медицина. Цікавою темою для обговорення стало присудження найпрестижнішої нагороди у сфері медицини, яку науковці Джеффрі Хол, Майкл Розбаш та Майкл Янг отримають вже 9 грудня в Стокгольмі за “відкриття молекулярних механізмів, які контролюють циркадні ритми”. Мова була про циклічні коливання інтенсивності різних біологічних процесів, пов’язаних зі зміною дня і ночі. Вчені, використовуючи фруктових мушок у якості піддослідних організмів, змогли виокремити ген, відповідальний за добові біологічні ритми.

Не менш цікавою була перевірка курйозних і наукових теорії про «Шнобелівські премії». Шнобелівська премія – це курйозний аналог Нобеля. В 2017 році жартівливу премію з фізики отримав Марк-Антуан Фардін за доведення теорії про те, що коти – це насправді рідина. “У рідкому стані речовина займає певний обсяг і приймає форму ємності, в якій знаходиться”, – розповів Фардін про своє дослідження. На його думку, дорослі коти розтікаються швидше за кошенят.

Студентський парламент