НОВІ КРОКИ ДО ВІДКРИТТЯ ЦЕНТРУ СИМУЛЯЦІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ІНСТИТУТУ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ НМУ

22.07.2016

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця пройшов великий шлях розвитку симуляційних методів навчання. Відпрацювання практичних навичок на манекенах традиційно використовувались у навчанні на багатьох кафедрах Університету, а забезпечення матеріальної бази для цього завжди було пріорітетом Адміністрації Університету. Як результат цієї тривалої роботи – усі випускники НМУ імені О.О.Богомольця складають практично-орієнтований іспит, де демонструють вміння надати медичну допомогу. Однак, вивчення досвіду зарубіжних колег за програмою TEMPUS у Великий Британії, стажування за індивідуальними грантами у Швеції, Австрії, Німеччині, Швейцарії, Польщі, Латвії та ознайомлення з роботою центру Національного Одеського медичного університету були підґрунтям до створення Центру симуляційного навчання для більш якісної підготовки на післядипломному етапі.

Створення єдиного центру підготовки дозволяє більш ефективно акумулювати матеріальні та кадрові ресурси. Протягом минулого року для навчання було мобілізовано усі існуючі резерви та запроваджено практичний курс надання невідкладної допомоги інтернам усіх спеціальностей. Усі викладачі, що реалізовували цей проект мають сертифікати тренерів ALS Європейської Ради Реанімації.  Проведення цього курсу продемонструвало суттєві переваги такої підготовки.

Сьогодні ми отримали нові сучасні манекени, що дозволить значно розширити спектр симуляційних курсів, включаючи допомогу при травмі та невідкладну допомогу у дітей. Вже з вересня 2016 року інтерни Інституту післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця прийдуть до оновленого Центру симуляційної підготовки. Наразі, Університет очікує надходження наступної партії манекенів, а наступного року заплановано придбання симуляційного манекену для відпрацювання складних ситуацій в акушерстві.

Впровадження і розширення сучасних інноваційних методів навчання – запорука постійного зростання якості підготовки лікарів-спеціалістів, що так необхідно нашій державі і що є брендовою ознакою Національного медичного університету імені О.О. Богомольця!

Інститут післядипломної освіти