СПІВПРАЦЯ З КОРОЛІВСТВОМ МАРОККО: НОВІ ПЕРСПЕКТИВИ

06.08.2018

18-24 липня делегація НМУ імені О.О. Богомольця у складі проректора з науково-педагогічної роботи Олени Стеченко та провідного фахівця відділу міжнародних зв’язків Сергія Курбатова відвідала з робочим візитом Королівство Марокко.

Члени делегації відвідали в місті Марракеш медичний факультет Університету Каді Аййад (Universite Cadi Ayyad – https://www.uca.ma/# ), де провели перемовини з деканом цього факультету, професором Мохамедом Боускрауі (Mohammed Bouskraoui) стосовного активізації співпраці в медичній галузі між нашими закладами вищої освіти, зокрема, підвищення рівня академічної мобільності викладачів та студентів, запровадження сучасних інновацій в процес навчання, а також започаткування спільних дослідницьких проектів. Пошук оптимальних форм співпраці в науковій галузі з НМУ імені О. О. Богомольця став предметом обговорення з заступником декану медичного факультету з наукової роботи професором Мохамедом Аміне (Mohamed Amine) та іншими марокканськими колегами. Жваву дискусію викликав розгляд процесу організації та проведення об’єктивного структурованого клінічного іспиту (OSCE), який, на думку обох сторін, є прогресивним та перспективним напрямком реформування сучасної медичної освіти.

На зустрічі з Почесним консулом України в місті Марракеш паном Мохамедом Ель Ідріссі (Mohamed El Idrissi) обговорили питання вдосконалення та оптимізації процесу набору та навчання марокканських студентів в НМУ.

Зустрілись представники НМУ і з батьками студентів, які навчаються в Україні, та потенційними абітурієнтами, які планують вступати до Університету. Цей захід відбувся в мерії міста Моулай Абдалла за участю міського голови, пана Мехді Ель Фатімі (Mehdi El Fatimi), який навчався в Україні. Предметна розмова стосувалась процесів складання ліцензійних інтегрованих іспитів «Крок» іноземними студентами, врахування їх культурних потреб в процесі навчання, набору іноземних студентів в поточному році. Батьки студентів та випускники НМУ, які прийшли на зустріч, відзначили високу якість навчання та гарні умови перебування студентів у нашому Університеті.

Представники НМУ імені О.O. Богомольця також зустрілись з Послом України в Королівстві Марокко паном Ярославом Ковалем в столиці цієї держави, місті Рабат. Під час зустрічі обговорили питання активізації співпраці в академічній галузі між Україною та Королівством Марокко, проблеми вдосконалення консульської підтримки та умов перебування марокканських студентів в Україні, а також посилення взаємодії між Посольством України в Королівстві Марокко та НМУ імені О.O. Богомольця з метою популяризації досягнень української медичної науки та можливостей підготовки висококваліфікованих кадрів у цій галузі. Офіційну інформацію про зустріч розміщено на сайті Посольства України в Королівстві Марокко: https://morocco.mfa.gov.ua/ua/press-center/news/66369-zrostaje-kilykisty-marokkansykih-studentiv-u-kijivsykomu-medichnomu-universiteti-imobogomolycya

«Надзвичайно надихає те, наскільки тепло приймали нашу делегацію в Королівстві Марокко як офіційні особи, так і представники академічної спільноти. Це є проявом поваги до тих змін, які останніми роками відбулися в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця щодо оновлення підходів викладання та розширення спектру інструментів педагогічного оцінювання, запровадження компетентністного підходу. Збільшення контингенту студентів з Марокко є не лише тенденцією, характерною для нашого Університету. Так, за даними Українського державного центру міжнародної освіти МОН України, запрошення на навчання в Україні отримали у 2018 році 25 тисяч 263 абітурієнти з інших країн. Але найбільший попит на українську освіту відзначається саме серед громадян Марокко, які отримали 4 тисячі 254 запрошення. Безумовно, є гарні перспективи для розвитку подальшої співпраці і в сфері академічної мобільності між НМУ та медичним факультетом Університету Каді Аййад, і мова тут може йти не лише про студентів, але й викладачів обох закладів вищої освіти», – відзначила проректор з науково-педагогічної роботи Олена Стеченко.

Учасники делегації висловлюють подяку організаторам робочого візиту – директору в Україні LLC «Studmir» пані Яніні Ткаченко, в Королівстві Марокко – пану Шаді Хатібу (Chady Khatib).

Відділ міжнародних зв’язків