ОРГАНІЗАЦІЙНІ АСПЕКТИ ІСПИТУ «КРОК 3»

29.03.2017

28 березня 2017 р. відбувся ліцензійний іспит «Крок 3». Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця було зареєстровано для складання іспиту 555 лікарів-інтернів з 26 спеціальностей.

Для підготовки до організації та проведення іспиту Центром тестування 24 березня 2017 р. було надано до Університету списки розподілу лікарів-інтернів по аудиторіях, згідно яких, інтерни розміщуються в 6-ти різних аудиторіях Морфологічного та Фізико-хімічного корпусів, як і всі минулі роки, в алфавітному порядку. Списки були надіслані на кафедри, на яких проходять навчання інтерни та вся відповідна документація була впорядкована відповідно до наданих списків.

В день іспиту всі лікарі-інтерни о 8.00 з’явилися до аудиторій, що були визначені для них відповідно до списків, наданих Центром тестування, щоб розпочати іспит вчасно о 9.00. О 8.30 почали заявлятися проктори, але виявилося, що у представників Центру тестування інші списки розподілу інтернів по аудиторіях – в хаотичному, замість алфавітного, порядку. Таким чином, інтерни, зареєстровані до складання «Крок 3. Загальна лікарська підготовка» були повністю дезорієнтовані щодо аудиторії, в яких тепер вони будуть складати іспит. Кожного з присутніх інтернів необхідно було особисто повідомити про нову аудиторію складання іспиту, що могла виявитись навіть в іншому корпусі. На прохання співробітників Університету запускати лікарів-інтернів відповідно до попередньо наданих Центром тестування списків проктори відповіли відмовою. Однак, після 30 хвилинних спроб співробітників Університету додзвонитись до Центру тестування та пояснити ситуацію, прокторам було надано вказівку запускати інтернів за тими списками, що були направлені Центром тестування до Університету для впорядкування документації, необхідної для забезпечення іспиту.

Також, хочемо звернути увагу, що у цьому році вперше перед тим як інтернів почали запускати до аудиторій з’явилися стороні особи із сумками, які прямо в коридорі переодяглися у спецформу та зайшли в аудиторію, представившись представниками поліції охорони. Зазначені особи металошукачами перевіряли інтернів на наявність мобільних телефонів, та у випадку їх виявлення зобов’язували викладати їх на стіл прокторів. Адже, під час іспиту не можна не лише користуватися мобільними телефонами, але і мати їх при собі у наявності. Звертаємо увагу! Що місце для забезпечення зберігання особистих речей інтернів, у даному випадку – мобільних телефонів, Центром тестування забезпечено не було. Як пояснили проктори, Центр тестування  уклав договір з поліцією охорони, представники якої мають перебувати в аудиторіях впродовж усього іспиту, про що НМУ імені О.О. Богомольця, у приміщеннях якого відбувався іспит, випадково, попередити забули.

Цікавим є й те, що регламентом Центру тестування чітко визначено перелік осіб, що можуть знаходитись в аудиторіях під час іспиту і звісно про присутність представників поліції охорони там не йдеться!

Вивчаючи положення звертаємо увагу на ще одну деталь, згідно регламенту Центр тестування «залучає Державну фельд’єгерську службу для доставки екзаменаційних матеріалів до ВНЗ», однак впродовж останніх років, включаючи і поточний іспит, Центр тестування звертається до Університету з проханням забезпечити транспорт прокторів з екзаменаційними матеріалами з Центру тестування до місця складання іспиту і назворіт. Прохання усне, письмо не оформлюється, що зрозуміло з огляду на процедуру прописану у положенні… Та виникає питання – чи може незалежна, принципова, державна організація, що отримує кошти від ВНЗ для покриття витрат, пов’язаних з організацією та проведенням іспиту з року в рік змушувати Університет зловживати службовим становищем та використовувати особисті ресурси співробітників, інтернів та студентів для забезпечення їхніх потреб?

Отже, 28 березня 2017 р. «Крок 3» в НМУ імені О.О. Богомольця було розпочато з понад годинним запізненням та у присутності сторонніх осіб у спецформі. Подальші лекційні заняття для студентів були зірвані, адже 6 лекційних аудиторії вивільнити вчасно після «Крок 3» не вдалось. Прозорість, організованість та покращення, напевно таким має бути девіз організації, що оцінює якість Української медичної освіти…

Інститут післядипломної освіти