ПІДПИСАНО УГОДУ ПРО СТВОРЕННЯ МІЖУНІВЕРСИТЕТСЬКОГО НАВЧАЛЬНО-НАУКОВОГО ЦЕНТРУ З КПІ ІМЕНІ І. СІКОРСЬКОГО

14.03.2017

14 березня 2017 року між Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця та Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» було підписано Угоду про створення Міжуніверситетського навчально-наукового центру.

Підписали документ ректор НМУ, професор Катерина Амосова та ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського, професор Михайло Згуровський.

Захід відбувся в в малій залі КПІ за участю делегації НМУ, до складу якої увійшли: перший проректор з науково-педагогічної роботи, професор Ярослав Цехмістер; проректор з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи, професор Олеся Линовицька; проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Олена Стеченко; проректор з наукової роботи, професор Тетяна Черенько, а також представників адміністрації Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»: першого проректора НТУУ “КПІ”, професора Юрія Якименка; декана факультету біомедичної інженерії, професора Віталія Максименка; завідувача кафедри біомедичної кібернетики ФБМІ Євгена Настенко; засновника Міжуніверситетського медико-інженерного факультету НТУУ “КПІ” Валентина Яценко; директора Навчально-методичного комплексу «Інститут післядипломної освіти КПІ ім. Ігоря Сікорського» Інни Малюкової.

Науково-навчальною клінічною та медико-біологічною базою центру стане НМУ імені О.О. Богомольця, а науково-навчальною інженерно-технічною – КПІ імені І. Сікорського.

Метою цієї співпраці є вдосконалення навчання науково-дослідних робіт студентів, аспірантів, з використанням потенціалу викладачів, видатних вчених, впровадження усіх технологій в практику охорони здоров’я і медичну промисловість. Основні завдання центру: фундаментальні прикладні дослідження різних напрямків на перетині інженерно-технічних і медичних наук, спільна організація функціональних науково-практичних інженерно-технічних колективів і наукових шкіл, які дозволять об’єднати кращих науковців медицини та інженерії і вдосконалення спільних навчальних програм для підвищення якості навчання. Ще одним важливим кроком співпраці стане розвиток клінічної біоінженерії – це напрямок, який є наступним кроком біомедичної інженерії (створення штучних біологічних систем для клінічного застосування). В рамках співпраці відбуватиметься обмін винахідницькими напрацюваннями, а проекти та стартапи студентів підтримуватимуть із залученням інвесторів.

Ректор НМУ імені О.О. Богомольця, професор Катерина Амосова подякувала за зустріч та запрошення до співпраці, а також наголосила на готовності до співробітництва проведенням лекції, семінарів силами кращих співробітників фундаментальної та клінічної медицини НМУ.

Адміністрація КПІ запропонувала велику кількість тем, участь у розвитку яких зможуть брати студенти двох університетів: комп’ютерне моделювання біологічних випробувань, цифровані медичні записи, впровадження програми стратегічних досліджень в персоналізованій медицині, інновації в галузі охорони здоров’я, розвиток біотехнологій. За словами ректора КПІ ім. Ігоря Сікорського, професора Михайла Згуровського об’єднання зусиль та синергія наук Міжуніверситетського навчально-наукового центру зробить сильнішими два університети.

Нагадаємо, ідея створення міжуніверситетського медико-інженерного центру між НМУ імені О.О. Богомольця та КПІ ім. Ігоря Сікорського виникла ще в 2002 році, а в архівних документах КПІ за 1910 рік значиться про існування такого центру між університетами. Ідею такої співпраці підтримував свого часу і видатний вчений-кардіохірург Микола Амосов. Як зауважили представники КПІ, медицина та біологія, без математики, інформатики, інженерії не може самостійно розвиватися, а інженерія у свою чергу працює на медицину та генетику.

Прес-центр