ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ КВІТНЕВОЇ СТУДЕНТСЬКОЇ НАУКОВОЇ СЕСІЇ

15.06.2017

6 червня 2017 року в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулося пленарне засідання Квітневої студентської наукової сесії.

В засідання взяли участь проректор з наукової роботи, професор Тетяна Черенько, начальник науково-дослідної частини, PhD Андрій Дінець, завідувач відділу науково-роботи студентів, професор Леонід Пінський, завідувачі кафедр університету, керівники та старости студентських наукових гуртків, Рада і актив СНТ імені О.А. Киселя та переможці Квітневої студентської наукової сесії 2017. Урочисто відкрила засідання професор Тетяна Черенько. Проректор підвела підсумки тривалого наукового студентського марафону, а також серії наукових та навчально-наукових заходів, що дозволить зробити новий крок до підвищення якості наукових доповідей, публікацій та в подальшому дасть змогу розвинути саме наукову складову роботи студентських наукових гуртків, стане на зразок «екзаменаційної сесії» підсумком річної планової роботи наукового студентського гуртка, сприятиме підвищенню престижу їх керівників. Проректор відзначила також ініціативність та активну участь завідувачів кафедр, викладачів і студентів у проведенні різних видів студентських та молодіжних наукових та освітніх заходів в цьому навчальному році, що стало можливим завдяки активній участі переважно «опорних гравців» – базових кафедр, які стали кращими за результатами звітів наукових студентських гуртків та виявили бажання отримати цей статус, а також активній допомозі відділу Наукової роботи студентів. Статус «базової кафедри», зрозуміло, зобов’язуючий (передбачає більше навантаження і більший внесок учасників) водночас почесний і такий, що має низку переваг: більше шансів отримати вихованцями кращого рейтингового балу за наукову та громадську діяльність (що формує ІРП), а також мати більшу підтримку своїх заходів з боку адміністрації університету. Тетяна Макарівна нагадала про започаткований проект безперервної наукової освіти, який проводився з 4 різних напрямків протягом поточного навчального року і відзначила перші ознаки його ефективності під час презентацій та публікацій наукових результатів. До учасників також звернувся начальник науково-дослідної частини Андрій Дінець. Він розповів про основні новаторства у сфері підтримки студентської науки та молодих вчених – про безперервну освіту, грантову конференцію, конкурс на краще PhD-дослідження. Заключне слово виголосив професор Леонід Пінський. Леонід Леонідович подякував адміністрації, головам кафедр та гуртків, завдяки злагодженій роботі яких значно активізувалась наукова робота студентів в університеті. Він також наголосив на перспективі залучення іноземних студентів до науки та на важливості проведення англомовних конференцій та гуртків.

Звітувала за рік роботи Голова СНТ імені О.А. Киселя Софія Ніколаєнко. Презентація буда присвячена основним подіям, які були організовані СНТ протягом 2016/2017 навчального року. Також були показані статистичні дані щодо кількості проведених заходів, кількості членів та активу СНТ. Під час засідання учасники заслухали доповіді трьох переможців Квітневої студентської наукової сесії: Ксенії Фоменко (переможець секції Дерматології та венерології) з роботою «Вплив регулярного фізичного навантаження на концентрацію прогестерону в плазмі крові у молодих жінок, хворих на легку форму акне вульгаріс» (кафедра дерматології та венерології), Діани Рамазанової (переможець секції Акушерства і гінекології) з темою «Транспіхвова ехографія та ендоскопія у діагностиці доброякісної патології матки у жінок репродуктивного віку» (кафедра акушерства та гінекології №3) та Яни Джунь (переможець секції Травматології та ортопедії) з роботою «Особливості лікування адгезивного капсуліту плечового суглобу у людей із цукровим діабетом ІІ типу» (кафедра ортопедії та травматології).

Професор Леонід Пінський зачитав проект Наказу Ректора НМУ імені О.О. Богомольця, члена-кореспондента НАМН України, професора Катерини Амосової. У документі йшлося про порядок відзначення кафедр, що беруть найактивнішу участь у науковому житті Університету та про присудження балів до інтегрального рейтингового показника студентам за результатами наукової діяльності протягом року. Додавався перелік кафедр, що мають найвищі показники із студентської науки, перелік переможців Квітневої наукової сесії, олімпіад, конкурсів-захистів наукових робіт та студентів, що мають публікації і статті одноосібно та у співавторстві. Вперше було присуджено звання Почесного керівника СНГ кафедри університету. Цього звання були удостоєні 10 керівників СНГ, які займають дану посаду протягом більше 10 років. Після цього відбулася церемонія вручення Подяк кафедрам, Почесним керівникам наукових гуртків та переможцям секційних засідань Квітневої сесії. З привітаннями та побажаннями подальших успіхів виступили завідувач кафедри психіатрії і наркології, професор Олександр Непрєєнко, завідувач кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації, професор Микола Хайтович та завідувач кафедри гігієни та екології №1, член-кор. НАМН України, професор Василь Бардов.

СНТ імені О.А. Киселя
Відділ наукової роботи студентів