ПРОЕКТ “SMILE UKRAINE” ВІДКРИВАЄ НОВІ ГОРИЗОНТИ

13.06.2017

Продовжується візит мультидисциплінарної команди лікарів з Бразилії до Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, що відбувається в рамках співпраці з Центром реабілітації пацієнтів з краніо-фаціальними аномаліями «Centrihno» (м. Бауру, Бразилія) та реалізації проекту “Smile Ukraine”. Реабілітація пацієнтів з вродженими вадами розвитку є багатоетапним процесом, що вимагає сумісної співпраці щелепно-лицевих, пластичних хірургів, лікарів-ортодонтів, логопедів і починається одразу після народження дитини та часто триває і після досягнення нею повноліття. Тому залучення до співпраці щелепно-лицевих хірургів кафедри стоматології НМУ імені О.О. Богомольця, що проводять реконструктивно-відновні та ортогнатичні операції при вторинних дефектах і деформаціях обличчя в дорослому віці, відкриває нові горизонти при вирішенні проблеми реабілітації пацієнтів з вродженими вадами розвитку.

Після завершення роботи на базі кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку (зав. кафедри проф. Яковенко Л.М.), бразильські колеги – dr. Saulo Borges (ортодонт, координатор проекту), dr. Eudes Nobrega (пластичний хірург), dr. Renato Yassutaka Faria Yaedu (щелепно-лицевий хірург), dr. Giovana Brandao (логопед) – відвідали клініку щелепно-лицевої хірургії кафедри стоматології НМУ імені О.О. Богомольця (зав. кафедри проф. Антоненко М.Ю.) на базі Київської обласної клінічної лікарні. В рамках візиту відбувся обмін досвідом, консультації та обговорення складних клінічних випадків, відпрацювання алгоритмів реабілітації пацієнтів дорослого віку з залишковими дефектами та деформаціями кісток лицевого черепа та м’яких тканин обличчя після вроджених вад розвитку. Фахівці з Бразилії ознайомилися з роботою лікарні та відділення щелепно-лицевої хірургії, мали зустрічі з головним лікарем Київської обласної клінічної лікарні, д.мед.н. М.Л. Анкіним, директором Стоматологічного медичного центру НМУ д.мед.н., професором А.В. Копчаком, головним стоматологом Київської області В.А. Рибаком.

На завершення візиту бразильські колеги на базі Стоматологічного медичного центру НМУ прочитали цикл лекцій з пластичної, ортогнатичної хірургії вроджених вад розвитку, логопедичної реабілітації даної категорії пацієнтів. Таким чином, даний етап проекту як і попередні став ефективною платформою для спілкування та обміну поглядами щодо подальшого вирішення складної та соціально-значимої проблеми лікування пацієнтів з вродженими вадами розвитку щелепно-лицевої ділянки.

Стоматологічний медичний центр,
Відділ міжнародних зв’язків