РОЗВИТОК СПІВПРАЦІ МІЖ НМУ ТА КАРОЛІНСЬКИМ ІНСТИТУТОМ В ГАЛУЗІ ЕНДОКРИННОЇ ХІРУРГІЇ

20.12.2016

Щорічно в грудні, в рамках співпраці між Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця та Каролінським Інститутом (KI) відбуваються візити представників НМУ до Каролінського Інституту під час яких обговорюються поточні проекти та перспектив розвитку співпраці між медичними університетами.

7-10 грудня 2016 року делегація НМУ побувала з робочим візитом в Каролінському Інституті (Швеція). До складу делегації входили: ректор НМУ, професор Катерина Амосова; перший проректор з науково-педагогічної роботи, професор Ярослав Цехмістер; проректор з міжнародних зв’язків, професор Олеся Линовицька; завідувач кафедри хірургії №4, професор Володимир Мішалов; начальник науково-дослідної частини Андрій Дінець.

Програма візиту була підготовлена та узгоджена координатором проекту між НМУ та КІ професором Томмі Ліннé. Незважаючи на короткий термін відвідування Стокгольму, програма була насичена діловими зустрічами з адміністрацією КІ, керівництвом кафедр та відвідуванням церемонії вручення Нобелівських премій.

Представники НМУ також відвідали кафедру онкології-патології КІ на базі Центру Раку Каролінська (Cancer Center Karolinska), що розташований в Каролінській університетській лікарні (Солна).

Під час візиту відбулась зустріч з професором Катариною Ларссон – керівником науково-дослідної групи «Медична генетика» та професором Яном Цеденіусом – хірургом-ендокринологом, кафедра молекулярної медицини та хірургії, науково-дослідна група «Ендокринна хірургія». Під час цієї зустрічі були обговорені питання та перспективи проекту молекулярно-генетичних та клінічних досліджень раку щитоподібної залози, що проводиться в Cancer Center Karolinska спільно з кафедрою хірургії №4 НМУ. В рамках цього проекту проводяться трансляційні дослідження медулярного раку щитоподібної залози, метою якого є ідентифікація перспективних молекулярних маркерів, визначення яких дозволить призначати певний хіміотерапевтичний засіб в залежності від молекулярно-генетичних змін. Слід зазначити, що медулярний рак щитоподібної залози асоційований з високою частотою локорегіонарного метастазування, вищим ризиком рецидиву, що призводить до зниження виживання пацієнтів. В рамках цього проекту на базі КІ було ідентифіковано когорту пацієнтів та було розпочато лабораторні дослідження.

Участь в проекті від НМУ бере кафедра хірургії №4, а виконавцями є завідувач кафедри професор Володимир Мішалов та асистент Андрій Дінець, якими було ідентифіковано унікальну когорту українських пацієнтів з медулярним раком щитоподібної залози, клінічні зразки якого наразі використовуються для досліджень на базі науково-дослідної групи «Медична генетика» кафедри онкології-патології КІ в Центрі Раку Каролінська (Cancer Center Karolinska) під загальним керівництвом керівника групи професора Катарини Ларссон.

Завдяки науковій співпраці, досліджувана когорта пацієнтів була збільшена вдвічі українським клінічним матеріалом. Наразі виконано значну кількість лабораторних досліджень, йде підготовка манускрипту та визначення журналу (індексація в Scopus, Thomson Reuters) для подачі до публікації.

Під час зустрічі з професором Катариною Ларссон та професором Яном Цеденіусом були обговорені попередні результати дослідження та визначені подальші кроки виконання проекту. Також були обговорені інші можливі напрямки співпраці, зокрема хірургічної патології паращитоподібної залози.

Зазначимо, що загальною проблемою науково-дослідної роботи є відносно низька кількість зразків, як наприклад, при медулярному раку, частота якого становить 5-10% від всіх злоякісних новоутворень щитоподібної залози. Залучення референсних когорт в подібного гатунку дослідженнях з інших країн значно покращує достовірність результатів та підвищує шанси публікації у журналі з високим імпакт-фактором.

Відділ міжнародних зв’язків