СЕМІНАР НА КАФЕДРІ СТОМАТОЛОГІІ ІПО: «ЗАПАЛЬНІ ПРОЦЕСИ В ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВІЙ ДІЛЯНЦІ: ВІД ПЕРІОДОНТИТУ ДО МЕДІАСТИНІТУ. МІЖДИСЦИПЛІНАРНИЙ ПІДХІД»

11.04.2017

8 квітня 2017 року на кафедрі стоматології Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулася чергова «освітня субота в НМУ» у форматі науково-практичного семінару на тему «Запальні процеси в щелепно-лицевій ділянці: від періодонтиту до медіастиніту. Міждисциплінарний підхід».

Захід проходив на клінічній базі кафедри – в Центрі щелепно-лицевої хірургії та стоматології Київської обласної клінічної лікарні.

Проблема тяжких ускладнень гнійно-запальних процесів щелепно-лицевої ділянки об’єднала як стоматологів – терапевтів, хірургів, так і фахівців суміжних спеціальностей – оториноларингологів та торакальних хірургів. З доповіддю «Особливості діагностики та лікування флегмонозних захворювань глотки та шиї» виступив завідувач кафедри оториноларингологіїї НМАПО імені П.Л. Шупика, Заслужений лікар України, професор Шкроботун В.О. Складні питання ранньої діагностики, клінічного перебігу та принципів лікування медіастинітів висвітив у своїй доповіді «Хірургічне лікування медіастинітів» знаний фахівець в області торакальної хірургії, завідувач кафедри онкології НМУ імені О.О.Богомольця, професор Верещако Р.І. Професор кафедри стоматології ІПО НМУ Копчак А.В. акцентував увагу на диференційній діагностиці та принципах лікування гнійно-запальних захворювань голови та шиї, а його учні – лікарі Центру ЩЛХС КОКЛ Павловський Л.Л. та Романова А.Ю. доповіли про сучасні методи комплексного лікування із застосуванням інноваційних підходів – використанням проточно-промивної дренажної системи та низькочастотної ультразвукової обробки ран.

Кафедра стоматології Інституту післядипломної освіти продовжуватиме розвивати та впроваджувати практику навчання лікарів-інтернів-стоматологів із максимальним залученням фахівців суміжних спеціальностей, наочною демонстрацією необхідності широкого міждисциплінарного підходу до формування клінічного мислення молодих фахівців, розкриття їх медичного світогляду. Наразі триває підготовка до травневої «освітньої суботи» з професійної гігієни в стоматології.

Кафедра стоматології Інституту післядипломної освіти