СЛОВО УЧАСНИКАМ АКЦІЇ ПРОТЕСТУ: ВОНИ НЕ ЦІКАВИЛИСЬ, ЩО ТУТ ВІДБУВАЄТЬСЯ, А ПРОСТО ЗАСТОСОВУВАЛИ СИЛУ, ДІЯЛИ ЖОРСТОКО І ЗУХВАЛО

16.08.2018

Гілюк Василь, аспірант НМУ:
«Сьогодні відбувся силовий розгін учасників мирної акції протесту під ректоратом НМУ людьми в формі з нашивками поліції. Ми заздалегідь повідомили про наше мирне зібрання, до якого долучились громадські діячі, студенти, молоді вчені з університету. Прийшов і нібито новопризначений МОЗом виконуючий обов’язки ректора Кучин Юрій і, почувши нашу заяву про те, що ми протестуємо і не збираємось його допускати до захоплення Університету, він викликав спецгрупу. Вони прийшли і жорстоко розштовхали студентів з застосуванням сили. Дівчата отримали ще й емоційний стрес. Потім приїхала швидка допомога і правоохоронні органи, яким ми надали пояснення. Тож будемо чекати. На акції було декілька десятків людей і з боку правоохоронці теж приблизно 20 чоловік. Здебільшого, це були люди спортивної зовнішності. Вони не представились і не надали документів».

Багіров Вагіф, студент стоматологічного факультету:
«Ми мирно протестували. В один момент після тривалої дискусії Василя Гілюка та адвоката призначеного МОЗ виконуючого обов’язки, з’явились люди у формі поліції, яких ми попросили показати документи, чого вони не зробили. Почалась штовханина з бійкою. Все це можна побачити на відео. Ми намагались зрозуміти, чому вони не поговорили та нічого не пояснили. В результаті – у мене болить шия та трохи постраждав лікоть. Я їздив в лікарню, де мене обстежили і тепер чекаю на результати».

Шраменко Микола, 3-й курс стоматологія, член Студентського парламенту:
«Все почалось з того, що в МОЗ вирішили поставити Кучина Ю. на посаду виконуючого обов’язки ректора НМУ. До цього ці обов’язки виконував Ярослав Цехмістер. Він дотримувався курсу покращення навчальних процесів у НМУ. Ми звертались в КМДА, де нам дали дозвіл на проведення мирної акції. Вчора її було розпочато. Потім підійшли люди у формі поліції, але в декого з них не було нагрудного значка. Вони не питали, що тут відбувається, а просто застосували силу до студентів. Мене виштовхали. Все ж вони потрапили в приміщення НМУ, де ламають турнікет. Вони не хотіли йти на будь-яку дискусію. Це неправомірні дії».

Куксенко Ігор, студент 3-го курсу стоматологічного факультету НМУ:
«Я особисто не постраждав від дій поліції. Водночас, я в шоці від їхніх дій. Нас витісняли, хоч постраждалі й були – троє студентів. Вони поїхали до лікарні».

Ошурко Владислав, студент 5-го курсу стоматологічного факультету:
«Я сьогодні отримав забій плеча. Це було зроблено людьми з погонами і в формі національної поліції. Вони не показали документи, які посвідчують їхню особу. Ми сьогодні проводили мирну акцію, маємо дозвільні документи на проведення мирного мітингу, який ми зранку й проводили проти свавілля МОЗ і недопуску призначеної ним особи – Кучина Ю.Л. виконуючим обов’язки ректора нашого Університету. Він призначений МОЗ без обговорень з нашою університетською спільнотою, тобто, не беручи нашу думку до уваги. Приблизно о 9.30 ранку ми були біля приміщення ректорату, підійшло приблизно 15-осіб у формі, але вони не показали свої документи та почали розганяти мирний протест. Почалась штовханина. Потім вони прорвались в приміщення ректорату і ми теж зайшли, де мені було нанесено тілесні ушкодження цими людьми. Це зафіксовано швидкою допомогою, яку ми викликали. Це був мирний протест на підтримку в.о. ректора НМУ Ярослава Цехмістера. Ми не хочемо тут бачити людину без жодних узгоджень зі студентською спільнотою».

Диба Андрій, студент НМУ:
«Ми провели мирну акцію, яка почалась вчора. Ми не підтримуємо нашого нового виконуючого обов’язки ректора. Коли Ярослав Цехмістер виконував обов’язки ректора, було проведено КРОКи, ОСКІ, випуск та нормально закінчилась сесія та завершується вступна кампанія. Питається – навіщо потрібно щось змінювати? У мене на тілі будуть синяки, вони ще не проявились. Ми викликали швидку допомогу. Я до лікарів не підходив, бо є люди, яким вона більш потрібна, ніж мені».

Грицюля Вікторія, студентка 3-го курсу НМУ:
«Сьогодні ми відстоювали свої права, права Університету та нашого в.о. ректора, якого ми б хотіли залишити. МОЗ поставив свою людину. А ми, як студенти, не хочемо, щоб це сталось. О 9 ранку прийшов Кучин Ю. з людьми, які нормально з нами розмовляли. Через 15 хвилин вони зателефонували до поліції, яка прибула за 2-3 хвилини. 15 чоловік в чорному одязі підійшли до входу, не представились і не спитали, хто ми і що робимо, не показали документи, а почали штовхатись, аби проникнути до ректорату. Зламали турнікет. Потім студентів, які спробували їм щось сказати, почали «заламувати» і наразі вони потребують допомоги лікарів».

Казакова Дарина, студентка 3-го медичного факультету 5-го курсу:
«Сьогодні о 9.30 ранку я прийшла в ректорат, аби дізнатись, чому нам змінили виконуючого обов’язки ректора. На мою думку, на те не було жодних підстав. Підійшла до офіційно зареєстрованого мітингу і вже через 5 хвилин побачила групу чоловіків у чорних футболках. Більшість не мали розпізнавальних знаків поліції. Вони почали застосовувати фізичну силу. Потім група чоловіків провела вже новопризначеного виконуючого обов’язки ректора в будівлю ректорату. І не давали нам зайти. Знято побої в 3 студентів».