СЬОГОДНІ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ

14.11.2016

14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Тематика Всесвітнього Дня Діабету у 2016 році – Погляд на діабет.
В цьому році кампанії зосереджена на двох питаннях:
• Скринінг цукрового діабету 2 типу, має вкрай важливе значення для того щоб знизити його поширення та ризик виникнення ускладнень
• Скринінг ускладнень цукрового діабету є невід’ємною частиною лікування цукрового діабету типу 1 і типу 2.

Всесвітній День Діабету був заснований у 1991 році Міжнародною Федерацією Діабету (International Diabetes Federation) і Всесвітньою організацією охорони здоров’я у відповідь на зростаючу стурбованість у зв’язку з наростаючою загрозою пандемії цукрового діабету. У 2006 році Всесвітній День Діабету був офіційно проголошений Днем Організації Об’єднаних Націй з прийняттям резолюції Організації Об’єднаних Націй 61/225.

Всесвітній День Діабету є найбільшою в світі кампанією з обізнаності про діабет, охоплюючи більше 1 мільярда людей у більш ніж 160 країнах світу. Кампанія привертає увагу до питань першорядної важливості і тримає важливість проблеми діабет у громадському та політичному центрі уваги.
Кампанія представлена логотипом – синє коло, який був прийнятий у 2007 році після прийняття резолюції ООН з діабету. Синій коло є глобальним символом усвідомлення діабету. Це єдність світової діабетичної спільноти у відповідь на пандемію діабету.

Щорічно представники кафедри ендокринології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця підтримують кампанію Всесвітнього Дня Діабету в Україні. Цього року завідувач кафедри ендокринології, д. мед. н., професор Юлія Комісаренко та аспірант кафедри, магістр медицини Лев Приступюк виступили с циклом лекцій для лікарів, представників громадських об’єднань та громадськості з проблематика цукрового діабету, профілактики, активного виявлення діабету, здорового харчування та попередження ускладнень цукрового діабету в Українському Домі, м. Київ, де брало участь більше 750 людей із всіх куточків України.

Кафедра ендокринології