СПІЛКА РЕКТОРІВ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ВИСТУПИЛА НА ЗАХИСТ РЕКТОРА КАТЕРИНИ АМОСОВОЇ З ВІДКРИТИМ ЛИСТОМ У СИЛОВІ СТРУКТУРИ

22.01.2018

17 січня 2018 року у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка під час наради Спілки ректорів вищих навчальних закладів України за участі першого заступника  Міністра освіти і науки України Володимира Ковтунця, ректори провідних вищих навчальних закладів України підписали звернення до Генерального прокурора України Юрія Луценка з підтримкою у захисті прав ректора Катерини Амосової та гарантій академічної демократії Національного медичного університету імені О.О.Богомольця.

Про реформу порядку фінансування вищої освіти і основні плани реалізації на 2018-2019 роки доповів Володимир Ковтунець. Він наголосив на тому, що існує потреба комплексного реформування економічних відносин. Зокрема, фінансування за кількістю студентів, спеціальностями та ступенями освіти, результатами діяльності; фінансова автономія шляхом набуття статусу неприбуткових закладів; розширення майнових прав і можливостей «заробляти гроші».

У виступах широко обговорювалися питання економічної діяльності та фінансування вищої освіти, насамперед, надання фінансової автономії, удосконалення управління ВНЗ, зміни до кодексів і законів, проблеми публічних закупівель. Наголошувалося на необхідності поглиблення співпраці Спілки з Міністерством освіти і науки України у розробці раціональних пропозицій щодо імплементації  Закону України «Про освіту» в частині
економічних та фінансових відносин у сфері вищої освіти. У результаті обговорень було прийняте рішення створити робочі підгрупи, які розроблятимуть конкретну програму удосконалення вищої освіти.

Одним із основних питань, академічна спільнота висловила занепокоєння стосовно наклепницьких кампаній в засобах масової інформації проти вищих навчальних закладів і вищої освіти України в цілому. Зокрема, Спілка ректорів підтримала професора Катерину Амосову – першого ректора Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, якого обрала академічна спільнота на відкритих і прозорих виборах.

 

Прес-центр