СПІЛЬНЕ ЗАСІДАННЯ КВІТНЕВОЇ СТУДЕНТСЬКОЇ НАУКОВОЇ СЕСІЇ КАФЕДРИ ФТИЗІАТРІЇ ТА ПУЛЬМОНОЛОГІЇ І КАФЕДРИ ПАТОЛОГІЧНОЇ АНАТОМІЇ №2

20.04.2017

19 квітня 2017 року на кафедрі анатомії людини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулася секція «Фтизіатрія та пульмонологія. Патологічна анатомія» в рамках Квітневої студентської наукової сесії.

Відкриваючи засідання сесії з вітальним словом виступили завідувач кафедри фтизіатрії та пульмонології, професор Василь Петренко та завідувач кафедри патологічної анатомії №2, професор Сергій Гичка.

За словами завідувача кафедри патологічної анатомії №2 професора Сергія Гички, кафедра фтизіатрії та пульмонології і кафедра патологічної анатомії №2 займаються паралельно дослідженням патології соціально-небезпечних інфекційних хвороб. «Це туберкульоз та асоційовані з ними інфекції СНІД, гепатити та інші. Оскільки ці хвороби є соціально-небезпечними і мають важливе соціальне значення, то проблема не тільки в актуальності, а й в тому, що динамічно розвивається діагностика цього процесу, відкриваються нові грані і постійно оптимізуються шляхи лікування. На сьогоднішній день є епідемія цих захворювань і дуже важливо вивчати їх. У кафедри патологічної анатомії №2 –  акцент на вивчення патогенезу, морфогенезу і патоморфозу захворювань у сучасних умовах, а кафедри фтизіатрії та пульмонології – акцент на діагностиці і оптимізації шляхів лікування», – зазначив він.

Було представлено 10 доповідей, в яких висвітлено проблеми діагностики та лікування туберкульозу в поєднанні з іншими патологіями. За результатами оцінювання журі, до якого увійшли завідувачі кафедр, професори та доценти, а також представники від студентських наукових гуртків, було визначено найкращі роботи:

І місце – Юлія Кухарівська, 5 курс, медичний факультет №3. Тема доповіді: «Фактори ризику виникнення гепатотоксичних побічних реакцій у хворих на вперше діагностований туберкульоз легень у поєднанні з ВІЛ-інфекцією та вірусними гепатитами».

Диплом ІІ ступеня – Марія Савчина, 3 курс, медичний факультет №3, «Випадок нодулярної лімфоїдної гіперплазії легень» та Аліна Імбер, 6 курс, медичний факультет №3, «Дистрофія легень».

Диплом ІІІ ступеня – Софія Тураєва, 4 курс, медичний факультет №3,  «Поєднання генералізованої саркоми Капоші та генералізованої криптокової інфекції у хворого з ВІЛ-інфекцією»; Світлана Дяченко, 3 курс, медичний факультет №4,  «Дисемінований нокардіоз легень»; Анна Кордівська, 4 курс,  медичний факультет №3, «Сімейний муковісцидоз у дітей».

На завершення засідання були вручені подарунки – підручники з фтизіатрії і навчальні посібники кожному учаснику.

Прес-центр