СПІЛЬНЕ ЗАСІДАННЯ СНГ З ВІЙСЬКОВО-ПОЛЬОВОЇ ХІРУРГІЇ ТА УРОЛОГІЇ

24.02.2017

21 лютого 2017 року на базі Олександрівської клінічної лікарні м. Києва (кафедра хірургії №4, завідувач кафедри – професор Володимир Мішалов) відбулося спільне засідання студентських наукових гуртків з військово-польової хірургії (староста гуртка – Данченко П.) та урології (староста гуртка – Ясинецький М.).

Вже вкотре, засідання хоч і новостворених, проте амбіційних та перспективних гуртків збирають у стінах лекційної аудиторії десятки студентів як молодших, так і старших курсів, інтернів, лікарів, а також провідних спеціалістів у галузі охорони здоров’я. Цього разу, за підтримки наукового керівника СНГ з урології доц. Нікітіна О.Д., провідним лектором засідання був запрошений Головний уролог Міністерства оборони України, начальник клініки урології Головного військово-медичного клінічного центру «ГВКГ», полковник медичної служби, д.мед.н., професор Сергій Головко. Неабияку зацікавленість лекція викликала не лише у юного покоління майбутніх лікарів, але і у представників професорсько-викладацького складу, що завітали на засідання: завідувач кафедри урології – професор Пасєчніков С.П., завідувач кафедри хірургії №4 – професор Мішалов В.Г., співробітники кафедр – доц. Нікітін О.Д., доц. Байло В.Д., доц. Грицай В.С., ас. Матвеєв Р.М.

Темою дискусії під час засідання стала: «Сучасна бойова травма органів сечостатевої системи», яка актуальна сьогодні, оскільки вимагає мультидисциплінарного підходу до лікування. Професор Головко С.В. не лише навів статистичні дані щодо розповсюдженості подібних травм у військово-польових умовах, а й розповів про основні види поранень органів сечовивидного тракту, ступені тяжкості їх ураження, методи діагностики доступні у військово-польових умовах, а також тактику лікування кожного різновиду травми.

Приємним доповненням були клінічні випадки з практичного досвіду професора Сергія Головко, які наглядно проілюстрували, як виглядає бойова травма органів сечостатевої системи і як правильно підібрати метод лікування того чи іншого поранення. Він також наголосив, що кожна травма вимагає залучення спеціалістів різних галузей, а тому робота щодо порятунку пацієнта завжди має бути чітко злагодженою.

Наприкінці лекції професор Сергій Головко відповів на запитання колег та студентів, які виявили надзвичайний інтерес до деталей його роботи, методів діагностики та лікування пацієнтів з бойовими травмами органів сечостатевої системи, що переросло у жваву інтерактивну бесіду між студентами та професорами. Після доповіді професор Сергій Головко відмітив, що приємно вражений такою зацікавленістю молодого покоління до сучасних підходів лікування і заохотив всіх присутніх до подальшої співпраці.

Традиційно, академічна частина засідання перейшла у невеличке практичне заняття, під час якого всі присутні мали змогу потренуватися та вдосконалити свої навички з постановки сечовивідного катетера на манекенах, наданих кафедрою урології (завідувач кафедри – професор Пасєчніков С.П.). Загалом спільне засідання СНГ з військово-польової хірургії та СНГ з урології відвідало близько 70 студентів, інтернів, лікарів, викладачів.

Кафедра хірургії №4
Кафедра урології