СПІВПРАЦЯ ІНСТИТУТУ ГІГІЄНИ ТА ЕКОЛОГІЇ НМУ З ПРОВІДНОЮ АМЕРИКАНСЬКОЮ КОМПАНІЄЮ “ДЮПОН”

05.04.2017

5 квітня 2017 року в рамках співробітництва Інституту гігієни та екології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулася зустріч представників університету з європейськими представниками американської хімічної компанії «Дюпон» Доктором Стефаном Петеркою та Phd Павлом Бічтою.

Зустріч проходила за участю проректора з науково-педагогічної роботи та перспективного розвитку, професора Олександра Никитюка, директора Інституту гігієни та екології НМУ, професора Сергія Омельчука, завідувача кафедри гігієни та екології №1, професора Василя Бардова, а також фахівців Інституту гігієни та екології: професора Анатолія Гринзовського, доцентів Олени Вавриневич, Анни Благої та Анни Антоненко.

За словами директора Інституту гігієни та екології, професора Сергія Омельчука, мета зустрічі – ознайомлення гостей з системою реєстрації продукції в Україні, з установами в яких компанія виконує свої наукові дослідження. «Закордонним представникам продемонстрували систему оцінки ризиків при застосування пестицидів в сільському господарстві України, адже наша країна має свої підходи до гігієнічного нормування. Гігієнічні нормативи України нижчі ніж європейські, в нас інші підходи до оцінки токсичності, потенційних ризиків. Саме ці моменти Доктор Стефан Петерка та Phd Павло Бічта зможуть з’ясувати прослухавши доповіді представників Інституту гігієни та екології», – зауважив професор Сергій Омельчук.

У стінах НМУ гостей від імені ректора, професора Катерини Амосової привітав проректор з науково-педагогічної роботи та перспективного розвитку, професора Олександр Никитюк. Він наголосив, що Інститут гігієни та екології НМУ займає провідне місце у сфері виконання досліджень, які пов’язані з виявленням рівня токсичності. «Вчена рада НМУ прийняла рішення значно розширити спектр акредитації та технічні можливості Інституту гігієни та екології, запланувавши закупівлю новітнього обладнання, на якому в майбутньому буде можливість проводити наукові дослідження на вищому рівні».

Представникам компанії «Дюпон» презентували три доповіді: «Про діяльність Інституту гігієни і екології. Гігієна застосування пестицидів в Україні» (Професор Сергій Омельчук); «Особливості підходів до токсикологічної оцінки препаратів, встановлення ДДД, та інших нормативів» (Анна Антоненко) та «Модель управління ризиком при застосуванні пестицидів» (Олена Вавриневич).

Нагадаємо, Інститут гігієни та екології НМУ імені О.О. Богомольця має міжнародну акредитацію у сфері сертифікації ISO 17025. На сьогоднішній день Інститут акредитований в сфері дослідження об’єктів навколишнього середовища на вміст залишків пестицидів, оцінку якості харчової продукції на вміст залишкових кількостей пестицидів хімічних засобів захисту рослин, дослідження атмосферного повітря і повітря робочої зони на вміст екзогенних хімічних речовин, які можуть впливати на стан здоров’я людини, викликаючи побічні ефекти. 15 співробітників Національного медичного університету імені О.О. Богомольця нещодавно пройшли навчання та отримали посвідчення – підготовка технічних експертів з оцінки відповідності агрохімічної продукції, 4 спеціалісти пройшли 2 модуль навчання з підготовки кандидатів в аудитори.

Прес-центр