СПІВПРАЦЯ СТОМАТОЛОГІЧНОГО МЕДИЧНОГО ЦЕНТРУ НМУ З НАУКОВО-ДОСЛІДНИМ ЦЕНТРОМ УНІВЕРСИТЕТУ М. ПЕЧ (УГОРЩИНА)

18.07.2017

29 – 30 червня 2017 року співробітники Стоматологічного медичного центру та кафедри стоматології Інститут післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відвідали з робочим візитом науково-дослідний центр János Szentágothai Research Centre Університету м. Печ. Візит відбувся в рамках виконання домовленостей, визначених міжнародним договором про співпрацю між НМУ та Університетом м. Печ в науковій царині. На даний момент обидва університети виконують спільний науковий проект по вивченню репаративної регенерації кісткової тканини щелеп. Відповідно до договору експеримент на лабораторних тваринах виконується в НМУ, а отримані матеріали аналізуються з використанням найсучасніших методів тривимірної візуалізації, зокрема мікрокомп´ютерної томографії. Для виконання досліджень створено міжнародну робочу групу, яку очолюють: науковий директор науково-дослідного центру, професор Zsuzsanna Helyes, директор Стоматологічного медичного центру НМУ, професор А.В. Копчак. До складу делегації НМУ увійшли: доцент кафедри стоматології Інституту післядипломної освіти НМУ Ю.В. Чепурний, клінічний ординатор Д.М. Черногорський та Т.В. Кустрьо.

Співробітники Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відвідали Університет м. Печ, що є одним з найбільших та найстаріших університетів Угорщини. В рамках візиту відбулася зустріч з представниками відділу міжнародних зв’язків та трансферу технологій, адміністрацією János Szentágothai Research Centre, керівниками лабораторій. Пріоритетними напрямками згідно з стратегією розвитку Університету є: молекулярна фармакологія, вивчення генних поліморфізмів, нейробіологія, біотехнології.

Під час візиту професор Zsuzsanna Helyes ознайомила колег з НМУ з можливостями лабораторії молекулярної фармакології та тривимірної візуалізації, що використовує надсучасне обладнання для проведення відеомікроскопії, лазерного допплерівського сканування, флюоресцентної молекулярної томографії та люмінесцентної томографії, МРТ за рахунок наукових грантів ЄС. Співробітники НМУ детально ознайомилися з протоколом проведення мікротомографічних досліджень, що дозволяє візуалізувати кісткові структури з роздільною здатністю 0,35 мікрон та поглибили свої практичні навички по роботі в комп´ютерних програмах для аналізу цих зображень. Було проаналізовано дані, отримані на попередніх етапах дослідження, досягнуто домовленості щодо фіналізації першої частини експерименту.

Паралельно з науковою програмою візиту до Угорщини співробітники НМУ наочно ознайомились з виробничими потужностями однієї з провідних компаній по виготовленню дентальних імплантів – SGS DentalSystem (м. Будапешт), прослідкували усі етапи виготовлення дентальних імплантів відповідно до стандартів ISO (Міжнародна організація зі стандартизації), FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США) і СЕ (Органом сертифікації Євросоюзу).

Стоматологічний медичний центр
Відділ міжнародних зв’язків