СПІВПРАЦЯ УНІВЕРСИТЕТУ З АМЕРИКАНСЬКОЮ АСОЦІАЦІЄЮ МІКРОБІОЛОГІВ

24.02.2017

24 лютого 2017 року в адміністративному корпусі Національного медичного університеті імені О.О. Богомольця відбулася робоча зустріч проректора з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи, професора Олесі Линовицької з програмним консультантом Американської асоціації мікробіологів (ASM) Галиною Мухіною та радником з питань лабораторної діагностики Всесвітнього підрозділу ВІЛ та ТБ Центру контролю та профілактики захворювань США Маріанною Азарсковою щодо запровадження організації та створення в університеті Біоресурсного центру.

На зустрічі також були присутні директор Навчально-наукового центру –Український тренінговий центр сімейної медицини, доцент Ольга Висоцька та начальник науково-дослідної частини, PhD Андрій Дінець.

В Україні Американська асоціація мікробіологів має декілька проектів, один із них – Біоресурсний центр. Такий центр забезпечить вільний онлайн доступ до рецензованих англомовних журналів, в яких висвітлюються сучасні дані з питань мікробіології, інфекційних хвороб, діагностичних засобів, а також до паперових та онлайн версій останніх видань підручників з вищезазначених дисциплін.

За словами програмного консультанта Американської асоціації мікробіологів (ASM) Галини Мухіної, проекти ASM фінансуються фондом Президента США. «Фонд виділяє кошти на проекти, які спрямовані на контроль ВІЛ інфекцій. АSM – протягом багатьох років є реципієнтом Гранту Фонду американського Президента. Це своєрідна програма, яка встановлюється з співробітниками академічних закладів України з метою розширення доступу студентів і співробітників Університету до електронних джерел і 13-тьох опублікованих журналів мікробіологічного середовища. Такі журнали мають високий імпакт-фактор (коефіцієнт співвідношення цитування наукових журналів). Багато джерел зараз у вільному доступі, але вони написані англійською мовою і мета Біоресурсного центру пояснити як вміти користуватися такими джерелами. Ми надаємо для безкоштовного користування доступ до таких журналів. У підсумку – протягом року в бібліотеці НМУ студенти і співробітники матимуть доступ до найрейтинговіших передових і найновіших наукових публікацій у журналах (через спеціальний код доступу)», – розповіла Галина Мухіна.

Крім того, ще одне завдання Біоресурсного центру – допомагати купувати підручники та книжки, які були спеціально відібрані членами Американської асоціації мікробіологів для студентів, а також кафедрою мікробіології НМУ та кафедрою інфекційних захворювань НМУ. Вже незабаром Національний медичний університет імені О.О. Богомольця отримає книжки на суму 5 тис. доларів від Американської асоціації мікробіологів.

Також в рамках співпраці Експерти АSM заплановано проведення лекцій в Навчально-науковому центрі –Український тренінговий центр сімейної медицини, а для постійного розширення співробітництва з НМУ заплановано і подальше прочитання лекцій в межах курсів, які існують в НМУ.

Нагадаємо, договір про співпрацю НМУ імені О.О. Богомольця з Американською асоціацією мікробіологів було підписано минулого року.

Прес-центр