СПІВРОБІТНИК КАФЕДРИ ОНКОЛОГІЇ ВЗЯВ УЧАСТЬ У ESMO CONGRESS 2017 (МАДРИД)

22.09.2017

Старший лаборант кафедри онкології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Євгеній Костюченко взяв участь у найбільшому конгресі онкологів у світі – ESMO Congress 2017.

У конгресі взяли участь майже 24 тис. учасників із усього світу. Організатори отримали близько 3,5 тис. абстрактів, з яких 1736 були прийняті до доповідей. З України було прийнято 8 доповідей, дві з яких – від кафедри онкології НМУ: “Safe resection margins in breast‐conserving surgery” (Y. Kostiuchenko, I. Motuzyuk, O. Sydorchuk, N. Kovtun, M. Krotevich) та “Synchronous and Metachronous Breast Cancer in Ukraine” (I. Motuzyuk, O. Sydorchuk, N. Kovtun, Y. Kostiuchenko). Окрім постерних доповідей, Євгеній відвідав цілий ряд клінічних, навчальних спеціальних сесій, сесій для молодих онкологів тощо. Зокрема, особлива цікавість була до сесій, присвячених раку грудної залози. Завжди корисними та повними нової інформації є доповіді F. Cardoso, N. Harbeck, O. Pagani, F. Peccatori та багатьох інших вчених.

Новий тип сесій для молодих онкологів у вигляді дискусії щодо клінічного випадку у малих групах був проведений вперше цього року. Євгеній взяв участь в обговорені неоднозначного клінічного випадку раку грудної залози на ад’ювантному етапі. Клінічний випадок презентувала Clinical Director of the Breast Unit of Southern Switzerland, Responsible for Breast Cancer at the Institute of Oncology of Southern Switzerland Prof. Olivia Pagani. У круглому столі взяли участь 12 учасників з різних країн світу, кожен міг висловитися з точки зору власного інституту про підходи діагностики та лікування у різних спірних питаннях у даному клінічному випадку. Було цікаво та надзвичайно корисно навчитися як загальним підходам, так і порівняти тактики дій на одну і ту ж ситуацію у різних країнах світу. Конгрес був насичений великою кількістю навчальної, наукової та практичної інформації, а також дав змогу отримати нові контакти для майбутньої співпраці та подальшого розвитку.

Кафедра онкології