СПІВРОБІТНИК НМУ В СКЛАДІ ГРУПИ МІЖНАРОДНИХ ЕКСПЕРТІВ ОЦІНЮЄ РОБОТУ ЛАБОРАТОРІЇ

28.08.2018

В державі продовжується робота над проектом «Підтримка зміцнення лабораторій у країнах з обмеженими ресурсами у рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR)», узгодженим МОЗ України у січні 2018 року, виконавцем якого є Американська Спілка Клінічних Патологів (ACSP).

За період січень-квітень 2018 року міжнародними тренерами ACSP були проведені тренінги та підготовлена група з 24 національних експертів для оцінки роботи лабораторій, до складу якої увійшли співробітники НМУ імені О.О.Богомольця: директор Науково-дослідного інституту експериментальної та клінічної медицини Лариса Натрус та завідувач лабораторії Ірина Рижко.

22-23 серпня 2018 року у місті Одеса проводилася робота з визначення базової ефективності та готовності до акредитації за міжнародним стандартом ISO 15189 лабораторії «Одеського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом». В групу оцінки входили міжнародні експерти, консультанти ACSP: Лінда Андірік, Кеті Робінсон, а ткож національні експерти – Лариса Натрус, експерт МОЗ України за напрямом «Клінічна лабораторна діагностика» (м.Київ) та Ірина Медвєдєва (м.Суми).

Робота з оцінки діяльності лабораторії складалася із експертизи документів, бесіди із співробітниками лабораторії, огляду робочих місць, алгоритмів виконання досліджень тощо. Після візиту експертами буде складений звіт згідно з міжнародним стандартом ISO 15189 та підготовлений план усунення прогалин й покрашення роботи лабораторії. Реалізація наданого плану буде знову перевірена експертами у лютому 2019 року.

Науково-дослідний інститут експериментальної та клінічної медицини