СПІВРОБІТНИКИ КАФЕДРИ ДИТЯЧОЇ ХІРУРГІЇ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У РОБОТІ 7-ГО КОНГРЕСУ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ТОВАРИСТВА ДИТЯЧИХ ЕНДОСКОПІЧНИХ ХІРУРГІВ

04.10.2017

З 27 по 29 вересня 2017 року в місті Вроцлав (Польща) пройшов 7-й щорічний конгрес Європейського товариства дитячих ендоскопічних хірургів (ESPES).

Захід став унікальним, бо за 7 років існування сьогодні перетворився на одну з найбільших в світі платформ в галузі дитячої хірургії для обміну досвідом і досягненнями, навчання та професійного вдосконалення, а також для налагодження дружніх професійних контактів з можливістю їх подальшого застосування в напрямку телемедицини.

Велика увага в роботі конгресу приділялася сучасним напрямкам дитячої хірургії – лапароскопічній та роботохірургії. Цьогоріч конгрес зібрав близько 250 представників кращих хірургічних шкіл Європи, зокрема з: Швейцарії, Італії, Португалії, Франції, Іспанії, Німеччини, Словаччини, Люксембургу, України, Бельгії, Австрії, Англії, Туреччини та ін. Зі своїми науковими доповідями виступили також представники з США. Від Польщі в заході взяли участь близько 100 дитячих хірургів. Важливо та з гордістю хочеться відмітити, що цього року Україну представляло 45 делегатів із різних регіонів, які продемонстрували свої наукові здобутки в доповідях та тезах.

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця на конгресі представляли співробітники кафедри дитячої хірургії: професор Василь Притула, асистент Олег Годік, асистент Валерія Соручан, аспірант Роман Жежера, на чолі з завідувачем кафедри – професором Анатолієм Левицьким. Серед доповідей, які представили науковці-практики університету були: «Лапароскопічне лікування вроджених кіст холєдоха у дітей»; «Лапароскопічна міотомія за Heller в лікуванні ахалазії у дітей»; «Досвід лікування хвороби Гіршпрунга у дітей в одному центрі»; «Лапароскопічне лікування гострого ускладненого апендициту у дітей у порівнянні з відкритим методом»; «Лапароскопічні підходи щодо лікування кіст печінки у дітей»; «Торакоскопічна тімектомія при міастенії, перші результати та оцінка ефективності»; «Мініінвазивна хірургія при обструкції урогенітального синуса у дітей». Варто відзначити, що доповіді наших колег заслужили високу оцінку світового хірургічного товариства, були відзначені високим рівнем технологічності та виконання, викликали зацікавлення та обговорення.

Кафедра дитячої хірургії