СПІВРОБІТНИКИ КАФЕДРИ ЗАГАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ (СІМЕЙНОЇ МЕДИЦИНИ) ПРОВЕЛИ СКРИНІНГ НА ОСТЕОПОРОЗ В РАМКАХ ДНЯ ЗДОРОВ’Я

23.04.2018

19 квітня 2018р.  в КНП ЦПМСД №2 Шевченківського району м. Києва уже вкотре кафедра загальної практики (сімейної медицини) Національного медичного університету імені О.О. Богомольця спрямувала свої зусилля на проведення скринінгових обстежень в рамках Дня здоров’я. На цей раз увага була прикута до проблеми остеопорозу.  Остеопороз (від грецького «ostéon» – кістка і «póros» – отвір, пора)  – системне захворювання скелета, яке характеризується зменшенням кісткової маси тканини, порушенням мікроархітектоніки кістки, що призводить до підвищення крихкості кісток і збільшення ризику переломів (ВООЗ, 1993). На думку експертів ВООЗ, остеопороз посідає четверте місце за поширеністю після серцево-судинних, онкологічних і ендокринних захворювань. У всьому світі через остеопороз виникає більше 8,9 мільйонів переломів щороку, тобто кожні 3 секунди відбувається остеопоротичний перелом. За оцінками, остеопороз вражає 200 мільйонів жінок у всьому світі: приблизно кожну десяту жінку у віці до 60 років, кожну п’яту жінку у віці 70 років, двох з п’яти жінок у віці 80 років та двох з трьох жінок у віці 90 років. Основним наслідком розвитку остеопорозу є небезпека виникнення переломів, навіть при незначній травмі. Переломи кісток при остеопорозі виникають навіть за невеликої травмі, наприклад, при падінні з висоти власного тіла, можуть трапитися і при підйомі важких предметів, трясці при їзді. Найбільш небезпечними є переломи хребців і шийки стегнової кістки. В основному, пацієнтів з остеопорозом не турбує їх захворювання, тому першим помітним ознакою остеопорозу може бути вже сам перелом.

Для діагностики наявності остеопорозу використовують денситометрію – метод визначення щільності кісткової тканини людини. Дані, отримані під час денситометрії, обробляються за допомогою комп’ютерної програми, яка порівнює результати з показниками, прийнятими в якості норми для людей відповідної статі і віку.

Для оцінки структурно-функціонального стану кісткової тканини  під час Дня здоров’я використовували метод ультразвукової денситометрії, обстеження проводили за допомогою ультразвукового кісткового денситометра Hitachi Aloka AOS100E на п’ятковій кістці, яка містить трабекулярну (губчасту) кісткову тканину.

Всі обстежені отримали консультативне заключення за результатами обстежень.

Кафедра загальної практики (сімейної медицини)