СПРОСТУВАННЯ НЕДОСТОВІРНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

16.07.2018

15 липня 2018 року канал «112.UA» у своїх новинах «video-ua.112.ua» «Вступна компанія-2018: нові правила проти корупції» розмістив черговий анонімний замовний матеріал, що дискредитує репутацію Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Суть сюжету полягає в тому, що з цієї вступної кампанії, за ініціативою МОЗ України, запроваджено мінімальний бал ЗНО для абітурієнтів медичних закладів освіти, який складає 150. Зважаючи на те, що НМУ імені О.О.Богомольця був одним з перших 9 закладів освіти, які ще в 2018 році підтримали цю ініціативу https://life.pravda.com.ua/health/2017/10/5/226800/, сюжет з такою назвою став черговою інформаційною диверсією.

Академічна спільнота Університету та члени його Приймальної комісії обурені відверто неправдивою інформацією.

Повідомивши про запровадження мінімального балу, автори сюжету перейшли до безпідставних звинувачень НМУ імені О.О. Богомольця в хабарництві, які не мають жодного відношення до впровадження мінімального балу ЗНО.

Зокрема, інформація, надана «анонімним студентом» Кирилом абсолютно та категорично не відповідає дійсності. Діяльність кафедр Університету, його Приймальної комісії має жорсткий моніторинг з боку антикорупційного комітету НМУ та студентської спільноти.

Жодних скарг з приводу навчального процесу на кафедрі фармакології (завідувач професор Зайченко Г.В.) від студентів у поточному навчальному році не надходило.

Діяльність Приймальної комісії НМУ імені О.О. Богомольця знаходиться під постійним контролем МОН України, МОЗ України, адміністрації Університету, громадських спостерігачів.

Інший анонім в сюжеті повідомляє про те, що «прийшов до НМУ навіть без результатів ЗНО», але «якась дівчинка» прямо в коридорі почала схиляти його до вступу за гроші та одразу познайомила з проректором, який так само одразу озвучив прайс для вступу.

Абсурдність таких звинувачень є очевидною.

Відеосюжет також містив інформацію про те, що один з керівників Університету був затриманий правоохоронними органами під час отримання хабара.  Ця «новина» також не відповідає дійсності.

Ми з повагою ставимося до телевізійного каналу «112.UA», його служби новин, однак наразі викладацький склад та студенти Університету неприємно вражені відвертим та неприхованим наклепом, що був оприлюднений на сайті програми «112.UA», та не можуть залишатися байдужими до неправдивого висвітлення подій, особливо з використанням заставки Альма матер.

Автори публікації, висуваючи серйозні звинувачення, не звернулися за поясненнями ані до представників Університету, ані до студентської спільноти, голослівно заявляючи про зловживання.

Колектив Університету збентежений однобоким та відверто неправдивим висвітленням подій, пов‘язаних з діяльністю НМУ імені О.О. Богомольця.

Додатково звертаємо увагу на те, що сюжет про вступну кампанію-2018 чомусь повністю базується лише на одному закладі освіти.

Найбільше обурення викликає той факт, що компрометуюча інформація була опублікована під час вступної кампанії, що може негативно відзначитися на авторитеті навчального закладу.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про телебачення та радіомовлення» забороняється поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних і юридичних осіб, посягає на честь і гідність особи.

Враховуючи викладене, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця

ВИМАГАЄ:

Спростувати у передбачений законом спосіб зазначену вище неправдиву інформацію, оприлюднену 15 липня 2018 року на каналі «112.UA»   під заголовком «Вступна компанія-2018: нові правила проти корупції».

Також повідомляємо, що наразі юридична служба Національного медичного університету імені О.О.Богомольця підготувала позов до суду на телевізійного каналу «112.UA» про спростування недостовірної інформації та відшкодування шкоди, заподіяної діловій репутації.