СТАЖУВАННЯ СПІВРОБІТНИКІВ НМУ В КЛІНІЦІ УНІВЕРСИТЕТУ САН-ПАУЛО В РАМКАХ ПРОЕКТУ “SMILE UKRAINE”

11.12.2017

Отримав продовження спільний міжнародний навчально-практичний проект “Smile Ukraine” в рамках розширення співпраці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця та Університету Сан-Паулу (м. Бауру, Бразилія). Чергова група викладачів стоматологічного факультету та інституту післядипломної освіти НМУ, співробітників Стоматологічного медичного центру НМУ пройшла стажування в Центрі реабілітації пацієнтів з краніо-фаціальними аномаліями «Centrinho» при Університеті Сан-Пауло. До складу делегації НМУ увійшли фахівці різних спеціальностей – щелепно-лицеві хірурги, ортодонти, анестезіологи, що надають допомогу пацієнтам з вродженими вадами обличчя. В ході двотижневого стажування лікар-ортодонт Стоматологічного медичного центру, асистент кафедри ортодонтії Альона Мельник вивчала принципи лікування та профілактики зубо-щелепних аномалій та деформацій у пацієнтів з незрощеннями губи та піднебіння на базі відділення ортодонтії. Доцент кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лиевої хірургії дитячого віку Наталія Кисельова та доцент кафедри стоматології Інституту післядипломної освіти Юрій Чепурний відвідали хірургічне відділення центру, де щоденно виконується більше 12-15 оперативних втручань з приводу незрощень губи та піднебіння, велофарінгіальної недостатності, дефектів альвеолярного відростка, деформацій щелеп, вторинних деформацій губи та носа; краніо-фаціальних аномалій: краніосиностозів, черепно-лицевих незрощень, синдрому П’єра Робена.

Співробітники НМУ імені О.О. Богомольця ознайомились з принципами предопераційної підготовки пацієнтів, алгоритмом планування оперативних втручань та особливостями ведення даного контингенту пацієнтів. Усі члени делегації за допомоги професора Renato Yassutaka Faria Yaedu оволоділи мультидисціплінарним алгоритмом планування ортогнатичних операцій, в тому числі з  використанням програмного комплексу Dolfin Images. Особливу зацікавленість наших щелепно-лицевих хірургів викликали краніофаціальні операції. Краніо-фаціальна хірургія – це надскладний напрям медицини, який знаходиться на межі щелепно-лицевої хірургії та нейрохірургії, і займається лікуванням таких загрозливих станів як краніосиностози, гіпертелоризми, важких вроджених вад – синдроми Аперта, Крузона тощо, онкологічних захворювань з одночасним інтра-та екстракраніальним поширенням пухлин. Тривалість краніо-фаціальних операцій іноді перевищує більше 18 годин, передбачається одномоментна робота нейро-та щелепно-лицевих хірургів з застосуванням новітніх технічних засобів: зовнішніх мультивекторних систем дистракції, CAD/CAM технологій. З дня започаткування в 2000-х роках даного напряму в клініці “Centrinho” проліковано, готуються до оперативних втручань або перебувають під спостереженням більше 70 пацієнтів. На жаль в Україні даний напрямок хірургії  перебуває лише на початкових стадіях розвитку. Тому підготовка фахівців в провідних клініках різних країн є важливою передумовою для впровадження таких хірургічних втручань в нашій країні.

Також делегація співробітників НМУ імені О. О. Богомольця в ході зустрічі з директором центру «Centrinho» Prof. Maria Aparecida de Andrade Moreira Machado вручила відзнаку Асоціації стоматологів України завідувачу відділення пластичної хірургії dr. Eudes Nobrega за участь в Національному конгресі асоціації з циклом наукових доповідей за результатами проекту “Smile Ukraine”. Загалом за роки існування проекту це вже п’ята група вітчизняних лікарів (з них 9 викладачів НМУ імені О. О. Богомольця), які пройшли стажування в Клініці університету Сан-Пауло. Одночасно 8 лікарів з Бразилії відвідали кафедри НМУ імені О.О. Богомольця, прочитали цикли лекцій з різних напрямків реконструктивно-відновної щелепно-лицевої хірургії, приймали участь в плануванні заходів реабілітації пацієнтів з вадами розвитку щелепно-лицевої ділянки.

Стоматологічний медичний центр