СТАЖУВАННЯ СПІВРОБІТНИКІВ НМУ В УНІВЕРСИТЕТІ ТРАДИЦІЙНОЇ КИТАЙСЬКОЇ МЕДИЦИНИ (КНР)

23.12.2016

Відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння між НМУ імені О. О. Богомольця та Університетом традиційної китайської медицини у м. Ганьсу (КНР), співробітники університету – доцент Українського тренінгового центру сімейної медицини Олександр Головчанський та старший лаборант кафедри дерматології та венерології Яна Сулік – у період з 02.11.2016 р. по 05.12.2016 р. проходили стажування на базі лікарні Університету ТКМ провінції Ганьсу.

Основною метою тренінгів було поглиблене вивчення системи меридіанів та особливостей кожної акупунктурної точки і відповідних до цього терапевтичних технік; практичне оволодіння методами застосування «вогняної голки», голки-ножа, вакуумних банок, шкребкового масажу при вертеброневрологічній та ортопедичній патології.

Відповідно до поставлених завдань, сформульованих організаторами практичного курсу, кожного робочого дня професори Університету КТМ читали лекції і проводили практичні заняття. Організатори забезпечили якісний переклад тематичного матеріалу з китайської мови на російську. Співробітники НМУ були присутні на прийомі та обстеженні хворих, виконували деякі маніпуляції на пацієнтах під наглядом професора.

Практичні заняття включали в себе: вивчення концепції цзин-ло (меридіанів або каналів) та особливостей кожної акупунктурної точки і варіантів ефективного терапевтичного сполучення точок, діагностику по пульсу, основи китайської фармакології, шкребковий масаж Гуана, вакуумний масаж банками, акупунктура «вогняними голками» та голкою-ножем, введення кетгуту в точки акупунктури, техніки кровопускання. Після завершення практикуму Олександр Головчанський та Яна Сулік отримали друковані Матеріали теоретичного курсу (китайсько-російську версію).

Окрім теоретичних та практичних занять, культурна програма містила відвідини Центру дитинства і материнства провінції Ганьсу, де співробітники НМУ були ознайомлені зі структурою Центру, роботою пологового та неонатологічного відділень, реалізацією інтегративних підходів до лікування акушерсько-гінекологічної патології. Були організовані екскурсії до печерного монастиря Бінлін (пам’ятка буддизму) та до міста Тіеншуей, де знаходиться Храмовий комплекс імператора ФуСі – легендарного засновника китайської медицини.

Надані організаторами навчальні матеріали, набуті теоретичні знання, практичні діагностичні і терапевтичні навички дозволять більш ефективно та економічно проводити моніторинг стану здоров’я пацієнтів, як у процесі лікування, так і з метою профілактики; підвищити ефективність лікувально-реабілітаційних заходів за рахунок доповнення програми лікування методами ТКМ.

Відділ міжнародних зв’язків