СТАЖУВАННЯ СТУДЕНТІВ ІЗ ВРОЦЛАВСЬКОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ (ПОЛЬЩА)

08.11.2017

Протягом вересня 2017 р. двоє студентів із Вроцлавського медичного університету – Бартош Сконєчний та Ева Поповіч – проходили стажування на двох кафедрах НМУ: кафедрі анестезіології та інтенсивної терапії і кафедрі хірургії №4.

Перші два тижні польські студенти стажувалися на кафедрі анестезіології та інтенсивної терапії (завідувач – проф. Ф. С. Глумчер). Протягом цього періоду Бартош та Ева познайомилися з внутрішньою організацією та діяльністю кафедри, особливостями ведення медичної документації та прийому пацієнтів, медичним оснащенням, котре використовується на кафедрі анестезіології та інтенсивної терапії. Під час перебування на цій кафедрі польські студенти мали змогу вдосконалити практичні навички медичного огляду та діагностики, особливо у невідкладних станах, а також освоїти різні методи знеболення та седації. У програму стажування Бартоша і Еви входила участь у медичних обходах, регулярній діяльності відділення під наглядом керівника (виконання базових процедур, зміна пов’язок, встановлення крапельниць), ознайомлення з санітарними та епідеміологічними правилами у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії, принципами правильної інтерпретації результатів лабораторних та патоморфологічних аналізів. Стажування включало і ознайомлення із загальними правилами ведення післяопераційного періоду, а також вказівками та правилами інтенсивної терапії, вивчення показань для проведення чи не проведення реанімації та оголошення смерті, проведення базової та розширеної реанімації та інших видів рятувальних заходів, оцінка стану пацієнта відповідно до діючих норм та шкал.

Друга половина стажування польських студентів стосувалась напряму «загальна хірургія» та проходила на кафедрі хірургії №4 НМУ (завідувач – проф. В. Г. Мішалов). Під час стажування Бартош і Ева ознайомились із організацією хірургічного відділення (прийомний покій, операційні кімнати, кімнати для перев’язок), принципами реєстрації пацієнтів, ведення та зберігання документації, виписування з лікарні. Студенти з Вроцлавського медичного університету мали змогу опанувати та вдосконалити такі  практичні навички і вміння: лікарський огляд, діагностичні процедури, особливо в екстрених випадках, перев’язка ран, накладання швів, техніка десмургії. Стажери вивчали правила та способи анестезії, брали участь в медичних обходах та щоденних звітах, виконували основні хірургічні процедури, змінювали пов’язки, знімали шви, встановлювали крапельниці, брали зразки для діагностики. Програма стажування на кафедрі хірургії №4 включала вивчення асептичних та антисептичних правил і технік підготовки до хірургічних процедур, асистування в хірургічних процедурах.

Відділ міжнародних зв’язків
Кафедра анестезіології та інтенсивної терапії,
Кафедра хірургії №4