СТАЖУВАННЯ СТУДЕНТКИ МЕДИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ №3 В УНІВЕРСИТЕТСЬКІЙ КЛІНІЦІ НЕАПОЛЯ (ІТАЛІЯ)

29.05.2018

Впродовж квітня студентка 6-го курсу медичного факультету №3-педіатричного Шевчук Анна проходила стажування в університетській педіатричній клініці Universita della Campania Vanvitellі у м.Неаполь.

Стажування тривало 4 тижні. В перший день стажування студентка познайомитися з керівником стажування професором Emanuele Miraglia del Guidice. Перші два тижні стажування відбувалося у відділенні дитячої ендокринології. Студентка педіатричного факультету приймала участь в амбулаторному прийомі пацієнтів. Робота складалася в опитування пацієнтів та їх родичів, антропометрії (вага, зріст, обвід грудної клітки, це виконували лікарі-інтерни з подальшим вираховуванням відхилень по сигмальним таблицям). Данні антропометрії, опитування та додаткових аналізів (виконується в приватних дослідницьких центрах за кошти пацієнта, якщо таких досліджень немає в лікарні) допомагають лікарю відкорректувати дозу препарату або змінити лікування.

Найпоширенішими захворюваннями, з якими зверталися пацієнти в клініку були: вроджений адреногенітальний синдром, гіпостатура (пов’язана з дефіцитом СТГ) та порушення статевого розвитку (передчасне та затримка). «Вразила відсутність черг на прийомах, адже ведеться попередній запис пацієнтів на конкретний час та дату, також все лікування оплачується державою. Наприклад, пацієнти з гіпостатурою звертаються в клініку кожні 6 місяців для зміни дозування соматотропіну. Від пацієнтів необхідна тільки зацікавленість у видужуванні, досить часто помічала, що пацієнти не хотіли приймати ліки, що у подальшому погіршувало їх прогноз» – поділилася враженнями Анна.

Наступні 2 тижні стажування продовжилося у відділені діабетології. Проблема цукрового діабету настільки поширена в Італії, що створено окреме відділення для цієї нозології. З першого ж дня, Анна була вражена електронною системою ведення пацієнтів. Ця комп’ютерна програма була створена лікарем цього відділення. Ніяких записів, непотрібних паперів, весь час присвячений пацієнтові. Тому черги в це відділення були довжелезні, наприклад з 9.00 до 12.00 на прийомі було до 40 пацієнтів на двох лікарів. «Тут я вперше в житті побачила систему DexcomG4, яка проводила Continuous Glucose Monitoring (цілодобове моніторування рівня глюкози в крові) і якщо у пацієнта буде стан гіпер- чи гіпоглікемії, родичі та лікар будуть про це повідомленні (через мобільний додаток, тобто система працює через 3G). З цією програмою мінімізується паперова робота лікаря і залишається більше часу на пацієнтів. Також всім пацієнтам видаються всі ліки, глюкометри, інсулінові помпи безкоштовно» – із захопленням розповіла Анна.

Оскільки, клініка Universita della Campania Vanvitellі, це університетська клініка, то в одному відділенні може бути до 5 лікарів-інтернів. Вони навчаються у лікарів, можуть самостійно виконувати деякі маніпуляції, вести прийом, також відвідують лекції в університеті. Для того, щоб отримати спеціалізацію «Педіатрія», необхідно 5 років спеціалізації – інтернатури по педіатрії. Без проходження спеціалізації можна, лише працювати на швидкій допомозі або сімейним лікарем. Тому переважна більшість випускників прагнуть потрапити на спеціалізацію, в тому числі й на педіатричну інтернатуру.

Це прекрасна можливість для майбутніх лікарів-педіатрів набути європейського досвіду й познайомитися з системою підготовки лікарів-педіатрів у світі.

Деканат медичного факультету №3