СТУДЕНТ-ІНОЗЕМЕЦЬ ПРО НАВЧАННЯ ТА КЛІНІЧНУ ОРДИНАТУРУ В НМУ

04.04.2017

Кожного року кількість іноземців, які здобувають освіту в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця зростає. Збільшується і кількість клінічних ординаторів, які прагнуть продовжувати та здобувати кваліфікаційну компетентність на базових кафедрах університету, якими є клінічні заклади м. Києва.

img_20170404_123106_966-1

Студент Мохаммед Али Бассам, який приїхав в Київ у 2006 році, народився в столиці Йорданії – Аммані. Оскільки іноземні громадяни, які не володіють українською (російською) мовами, мають можливість їх опанувати протягом однорічного навчання на підготовчому відділенні університету, Мохаммед скористався можливістю та протягом року вчився на підготовчих курсах. Після успішного закінчення вступив на 1 курс НМУ імені О.О. Богомольця.

Про свої перші роки в університеті розповідає: «11 років минулого з того часу, як я вперше приїхав в Україну і відкрив для себе нову країну, її традиції, звичаї, знайшов нових друзів. Перші два роки в університеті були дуже важкими: я витрачав багато часу на переклад підручників, на вивчення предметів. Трохи легше стало на 3 курсі. До того часу я вдосконалив свій рівень знання мови, проте предмети, які ми почали вивчати стали набагато складнішими», – ділиться спогадами колишній студент.

Про обрану спеціальність говорить захоплено: «Завжди любив хірургію, мені подобалось бути присутнім на операціях і стежити за хірургами, які рятують людське життя. Перша моя практика в операційній запам’яталась на все життя – після кесаревого розтину лікарі врятували життя і новонародженій дитині, і його матері. Саме тоді в операційній я зрозумів, що хірургія – це моє покликання».

Після закінчення 6 курсу НМУ імені О.О. Богомольця Мохаммед поїхав в свою рідну країну захищати диплом та отримувати ліцензію, яка дала б йому змогу працювати в Йорданії. «Це був найважчий іспит в моєму життя, адже мені довелось вивчати все знову англійською мовою. В той час, як я вступав до НМУ наше законодавство дозволяло нам вчитися лише на мові країни, в якій знаходиться навчальний заклад. Протягом року в Аммані я вивчав медичні дисципліни та проходив практику в державній лікарні столиці Йорданії. Зауважу, що іспит я склав на відмінно, враховуючи, що з 800 студентів склали лише 130. У списку я був шістнадцятим і щиро тим пишався. Наступні два роки я працював в приватних клініках лікарем загального профілю, а потім зрозумів, що потрібно якнайшвидше отримати спеціалізацію».

Вибір міста для подальшого навчання для Мохаммеда був нелегким: він обирав між рідним Амманом і вже дорогим для нього Києвом. Рішення було прийнято на користь останнього. В 2017 році колишній студент НМУ вже з сім’єю знову приїхав в Київ і обирав кафедру для опанування професії хірурга. Саме хірургією прагнув займатися ще з студентських років. «Для мене було дуже важливо вчитися у найкращих професіоналів своєї справи, щоб отримати достойний рівень знань та компетенції. Я порадився з моїми колишніми викладачами і однозначним вибором стала кафедра хірургії №4. За порадою та допомогою звернувся до завідувача кафедри, професора Володимира Мішалова. Надзвичайно вразила зустріч з Володимиром Григоровичем, він поставився до мене з розумінням і дав цінні настанови. На сьогоднішній час мені залишається здати вступний іспит на кафедрі та дочекатися наказу про зарахування. А тоді розпочнеться новий етап мого життя і перший справжній крок до здійснення мрії – стати висококваліфікованим хірургом і рятувати життя».

За знаннями до Національного медичного університету імені О.О. Богомольця з кожним роком приїжджає все більше іноземних громадян, а це знаково, адже НМУ здобув авторитет серед студентів-іноземців, як університетський центр, де здобувають якісну медичну освіту.

Прес-центр